Povodom 14. jula: Položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu

14.07.2021

11:10

0

Autor: Jovana Vrećo

Istakao je da je prijateljstvo francuskog i srpskog naroda neraskidivo, te da zajednički čuvaju zaostavštinu iz prošlosti

Povodom 14. jula: Položeni venci na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu
Copyright Beoinfo

Povodom 14. jula, nacionalnog praznika Francuske, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević položili su danas vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu i time izrazili poštovanje francusko-srpskom prijateljstvu.

Pročitajte još:

– I ove godine pandemija kovida-19 dovela je do toga da se 14. jul proslavlja drugačije nego ranije. Ali, to nas nije sprečilo da se i danas svi okupimo ispred ovog prelepog spomenika koji nas zauvek podseća na to da su Srbija i Francuska bile saveznice i u Prvom i Drugom svetskom ratu i da su do danas ostale prijatelji – rekao je gradonačelnik.

Beoinfo

On je dodao da je prijateljstvo francuskog i srpskog naroda neraskidivo, te da zajednički čuvaju zaostavštinu iz prošlosti, kao i da je naša dužnost da to prijateljstvo nastavimo da negujemo i u budućnosti.

Beoinfo

– Verujem da su prijateljstvo naroda i država dodatna snaga da se svi zajedno izborimo u ovako teškom trenutku. U Francuskoj se 14. jul obeležava kao nacionalni praznik i podsećanje na pad Bastilje tokom Francuske revolucije 1789. godine i predstavlja prekretnicu za nastanak novih ideja koje su se širile dalje po Evropi. Ovaj značajni događaj u francuskoj istoriji uticao je i na Srbiju, jer je na talasu borbe francuskog naroda i srpski narod počeo borbu za oslobođenje od Turaka. Čak je i naš prvi ustav, Sretenjski ustav, pisan pod uticajem ideja Francuske revolucije. Još jednom, dragi prijatelji, srećan vam današnji praznik – napisao je na svom Instagram profilu gradonačelnik Radojičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike