Šapić posle ponovnog izbora za gradonačelnika: Poverenje građana gradiću na onome što je već urađeno u Beogradu (VIDEO)

24.06.2024

13:11 >> 14:22

0

On je rekao i da poslednjih godina sluša kako ništa ne zna i da ga ne želi čak ni stranka na čijoj je listi

Šapić posle ponovnog izbora za gradonačelnika: Poverenje građana gradiću na onome što je već urađeno u Beogradu (VIDEO)
Copyright FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Novi gradonačelnik Beograda Aleksandra Šapić izjavio je danas, posle ponovnog izbora na ovu funkciju, da će poverenje građana graditi na onome što je urađeno prethodnih godina tokom njegovog prvog mandata.

Šapić se za govornicom Skupštine grada zahvalio na poverenju koje je dobio i poručio da će ga opravdati, kako odbornicima, tako i građanima Beograda koji su glasali za listu "Aleksandar Vučić - Beograd sutra".

On je rekao i da poslednjih godina sluša kako ništa ne zna i da ga ne želi čak ni stranka na čijoj je listi.

"Ako je već tako, onda bar priznajte da imam sreće, s obzirom na to šta je sve urađeno u vreme dok sam ja bio gradonačelnik", poručio je Šapić. On je istakao da je u protekle dve godine više od 150 miliona evra opredeljeo za socijalne mere i socijalne programe. "Sve državne vrtiće učinili smo besplatnim i odlučili da subvencionišemo privatne vrtiće posle više od deset godina. Imali smo odluku o đačkoj pomoći, koja će ove godine iznositi 20.000 dinara po svakoj porodici", rekao je Šapić.

Dodao je da su doneli odluku o besplatnim časovima engleskog jezika za sve beogradske predškolce, da se ne naplaćuju usluge socijalne zaštite, da su ukinute liste čekanja za lične pratioce za decu, kao i geronto domaćice, personalne asistente za odrasle.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

Dodao je da je izgrađen najmoderniji opremljeni dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Barajevu, i da je još šest opremljenih i obnovljenih dnevnih boravaka, uključujući i dva nova. Takođe, Šapić je naveo da su uvedeni novogodišnji vaučeri, koji iznose 6.000 dinara, a koje je prošle godine dobilo preko 380.000 građana Beograda, da su uvedeni besplatni bazeni u toku leta za sve Beograđane, da su povećane osnovice za plate za vaspitačice, koja je pre toga bila za 16 odsto manja.

"Uz to ide i odluka o povećanju solidarne pomoći, koja je bila 25.000 dinara, a sad je 40.000 dinara za sve zaposlene u predškolskim ustanovama. U ovom momentu osam vrtića je u izgradnji, a tri su otvorena, 80.000 dece danas ide u vrtiće, pre 10 godina ih je išlo 45.000. Najviše o vrtićima danas pričaju upravo oni, u čije vreme je išlo 45.000 dece u vrtiće. To je pravo licemerstvo", rekao je Šapić.

Dodao je da su obnovljene dve osnovne škole, a da je u tri obnova u toku. Što se tiče infrastrukturnih projekata u Beogradu, Šapić je rekao da je više od 500 obnovljenih i rekonstruisanih ulica u Beogradu, da su rekonstrusani Bulevar despota Stefana, Glavna ulica u Zemunu, Maksima Gorkog, Sarajevska, Omladinskih brigada, Francuska i mnoge druge. Istakao je da su izgrađeni kružni tokovi koji su krenuli masovno da se postavljaju u Beogradu, a da su Višnjička, Mije Kovačevića, Nikole Dobrovića proširene, kao i Smederevski put.

Sledeće nedelje usvajanje budžeta grada za 2024. godinu

Gradonačelnik Šapić izjavio je danas da je veoma srećan što Beograd izlazi iz perioda privremenog upravljanja i da će već sledeće nedelje biti održana nova sednica Skupštine na kojoj će biti usvojen budžet grada za 2024. godinu.

"Fokusiran sam na ono sledeće što dolazi i velikim izazovima koji su pred nama, a posebno usvajanja budžeta, pre svega radi obezbeđivanja isplate po 20.000 dinara za roditelje školaraca u Beogradu", rekao je Šapić novinarima i dodao da se nada da će usvajanjem budžeta biti prevaziđeni aktuelni problemi tokom leta da bi, kako je rekao, što mirnije dočekali septembar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike