Vozovi između Prokopa i Zemuna kasnili zbog krađe: "Nestalo" 50 metara kablova sa železničke stanice

04.06.2024

15:07

0

Kako se navodi ukradeni kablovi, koji su nasilno presečeni, služe za funkcionisanje i rad signalno - sigurnosnih uređaja na ovom delu pruge

Vozovi između Prokopa i Zemuna kasnili zbog krađe: "Nestalo" 50 metara kablova sa železničke stanice
Srbija voz - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Zbog krađe kablova na prostoru železničke stanice Novi Beograd došlo je do kašnjenja putničkih vozova na deonici pruge između Beograd Centra i Zemuna, saopštila je danas kompanija "Infrastrukture železnice Srbije".

Krađa se dogodila u ranim jutarnjim satima, i tom prilikom su nepoznati počinioci ukrali oko 50 metara kablova.

Kako se navodi ukradeni kablovi, koji su nasilno presečeni, služe za funkcionisanje i rad signalno - sigurnosnih uređaja na ovom delu pruge, a stalno su pod naponom niskog intenziteta.

Zbog ove krađe otežano je funkcionisanje i rad signalno-sigurnosnih uređaja na ovom delu pruge u glavnom gradu, a samim tim direktno je ugrožena i bezbednost železničkog saobraćaja između Prokopa i Zemuna. 

Infrastrukture ističu da se ovakvim krađama direktno ugrožavaju životi ljudi i funkcionisanje, redovitost i bezbednost železničkog saobraćaja, uništava železnička imovina,  a kompaniji nanosi velika materijalna šteta.

Najstrože kazne

"Infrastruktura železnice Srbije" očekuje da kradljivci železničke opreme budu otkriveni i najstrože kažnjeni.

Dodaje se da je železnička stanica Novi Beograd pokrivena video nadzorom, kao i veći broj staničnih objekata u beogradskom železničkom čvoru.

Stručne službe Infrastrukture železnice Srbije intenzivno sarađuju sa državnim organima na otkrivanju počinila ovog krivičnog dela, kojima su stavili na raspolaganje sve potrebne informacije. 

Zakon o železnici predvideo je da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

Infrastruktura železnica Srbije izvinjava se putnicima i korisnicima usluga zbog kašnjenja vozova na pruzi između Beograd Centra i Zemuna, a stručne službe ove železničke kompanije nastoje da se kvar što pre otkloni i normalizuje funkcionisanje saobraćaja na ovom delu pruge. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike