Počinje projekat oslikavanja starih stubova mosta Gazela i stvaranje prve street-art galerije

29.05.2024

10:07

0

Okolina nekadašnje stare zgrade Ložionice i okretnice za parne lokomotive i mosta Gazela, koja je godinama bila zapuštena, postaje centar kreativnosti

Počinje projekat oslikavanja starih stubova mosta Gazela i stvaranje prve street-art galerije
Vodotoranj - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nacionalna platforma "Srbija stvara" Vlade Srbije pokreće veliki projekat oslikavanja starih stubova mosta Gazela i stvaranje prve street-art galerije na otvorenom, u neposrednoj blizini budućeg kreativno-inovativnog centra Ložionica, u cilju šire urbanizacije ovog dela Beograda, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Projekat oslikavanja stubova mosta Gazela

Kako navode, okolina nekadašnje stare zgrade Ložionice i okretnice za parne lokomotive i mosta Gazela, koja je godinama bila zapuštena, postaje centar kreativnosti, umetnosti i inovacija, prostor za relaksaciju ljudi, okupljanje mladih umetnika i prava turistička prestonička atrakcija.

Betonski stubovi mosta poslužiće kao platno za murale, a ideja je da ovo bude prva „živa“ street-art galerija u Evropi u kojoj će umetnici u svakom trenutku i iznova moći da stvaraju svoja dela inspirisana inovacijama, čovekovim stvaralaštvom i sinergijom prirode i novih tehnologija.

Uloga Ložionice u urbanizaciji Beograda

- Kreiranje galerije deo je šireg plana urbane sredine u okolini Ložionice. Time ćemo zaokružiti čitav kompleks koji se sastoji od same Ložionice, stare okretnice, restauriranog vodotornja sa pasarelom, potpuno novom poslovnom zgradom i velikim ozelenjenim spoljnim prostorom. Stvaramo veliki prostor za umetnost i kreativnost kakav ne postoji u ovom delu Evrope - ističe direktorka Ložionice Ana Ilić.

Urbana galerija, kao prirodni nastavak kompleksa Ložionice, prostiraće se od Savske ulice i Mostarske petlje sve do Savskog šetališta.

Pored oslikavanja svih nosećih stubova mosta Gazela, novi urbani izgled dobiće i stubovi pripadajuće pristupne saobraćajnice mosta Gazela, koja se nadvija iznad nove saobraćajnice Ulice ideja.

Razvojem okoline, ali i izgradnjom planirane pešačke i biciklističke staze, ovaj deo grada postaće nova urbana celina za okupljanja umetnika, omladine, ali i svih građana Beograda, kao i domaćih i stranih turista.

Koncept galerije biće razrađen u saradnji sa kreativnim konsultantom i međunarodno priznatim street-art umetnikom Andrejem Žikićem Artezom, a uskoro će biti raspisan i javni konkurs na koji će moći da se prijave svi renomirani domaći street-art umetnici.

Projekat rekonstrukcije stare Ložionice i njena adaptacija u prvi centar kreativnih industrija u Srbiji nastajao je na inicijativu nacionalne platforme "Srbija stvara" Vlade Srbije, uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Skupštine Republike Srbije Ane Brnabić. Izgradnja centra u potpunosti se finansira iz sredstava budžeta Vlade Republike Srbije.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike