Zgrada opštine Novi Beograd pristupačnija osobama sa invaliditetom (FOTO/VIDEO)

22.05.2024

11:06

0

Taktilna tabla sadrži međunarodno prepoznatljive simbole prostora unutar opštine

Zgrada opštine Novi Beograd pristupačnija osobama sa invaliditetom (FOTO/VIDEO)
Copyright Foto: Ustupljene fotografije

Zgrada Gradske opštine Novi Beograd, u okviru info pulta i prostora za građane, od danas ugradnjom indukcione petlje za osobe sa slušnim aparatom i informacione taktilne table na Brajevom pismu za slepe osobe, postaje pristupačna osobama sa invaliditetom

"U Gradskoj opštini Novi Beograd, ispred šalter sale, postavnjena je taktilna tabla, odnosno uređaj koji će olakšati dobijanje informacija i snalaženje slepih i slabovidih osoba u zgradi opštine, kao i auditivna petlja za osobe sa oštećenim sluhom", rekao je za Tanjug Bojan Bovan, predsednik Gradske opštine Novi Beograd.

Taktilna tabla sadrži međunarodno prepoznatljive simbole prostora unutar opštine, a podaci su u tablu uneti na Brajevom pismu i na srpskom jeziku. Put do ovog pomoćnog informacionog pulta obeležen je posebnom stazom, objasnio je on. 

Foto: Ustupljene fotografije
 

"Info-pult je dobio auditivnu petlju, što znači da će biti posebno ozvučen, tako da će osobe sa oštećenim sluhom koje imaju slušni aparat, dobiti automatski prilagođenu jačinu zvuka za lakše sporazumevanje sa radnikom iza info-pulta", rekao je Bovan. 

Foto: Ustupljene fotografije
 

Ispred Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom, direktorka ovog Centra Milka Milovanović Minić je pozdravila decu i zahvalila na iskazanoj želji, empatiji i razumevanju za decu i odrasle koji žive sa nekim oblikom invaliditeta. Milovanović Minić je dodala da je veoma važno da uvek budu svesni da je njima i lepa reč lekovita i podsticajna a naročito volja da zajedno prilagođavamo ambijent za život.

Foto: Ustupljene fotografije
 


- Bogatstvo različitosti treba da nas oplemenjuje i spaja a to se uči od malih nogu, u vrtiću i školi, kazala je Milovanović Minić.

"Naše ruke – naša reč 2024“

Prema njegovim rečima, program "Naše ruke – naša reč 2024“ je podržan na javnom konkursu od strane Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda u 2024. godini.

Tanjug printscreen
 

 

“Info pultovi za građane i prostori koji će biti pokriveni sistemom indukcione petlje na kome je sistem instaliran obeležavaju se vidnim znakom, međunarodno prepoznatljivim, koji korisniku slušnog aparata daje informaciju da je to mesto na poseban način ozvučeno”, rekao je Bovan. 
Ispred zgrade opštine priređena je i kratka manifestacija "Naše ruke – naša reč 2024". 

Foto: Ustupljene fotografije
 

U programu će učestvovati osobe sa oštećenim vidom i sluhom, kao i đaci Osnovne škole "Nadežda Petrović" sa Novog Beograda i škole "Jefimija" iz Obrenovca, rekao je Bovan. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike