Stojčić o urbanizaciji prestonice: Beograd ne bi mogao da se razvija bez investitora

26.07.2021

11:17 >> 11:51

0

Pored izgradnje Linijskog parka, glavni gradski urbanista je rekao da je u planu i izgradnja šetališta na levoj obali Dunava

Stojčić o urbanizaciji prestonice: Beograd ne bi mogao da se razvija bez investitora
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Komisija za planove završila je izradu Plana detaljne regulacije za Linijski park, koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta, izjavio je danas glavni gradski urbanista Marko Stojčić i naveo da će nakon usvajanja na sednici Skupštine grada početi projektovanje i izvođenje radova.

Stojčić je rekao da će izgradnja parka početi na jesen i da će jedan deo raditi “Zelenilo – Beograd” jer to preduzeće, kako je objasnio, ima ingerencije nad delom prostora.

Pročitajte još

– Napravili smo dogovor da ne stanemo, nastavićemo i ka Adi Huji. Ceo slobodan prostor biće pretvoren u urbanu šumu-park nalik Adi Ciganliji. Tako ćemo imati veliki zeleni pojas oko Beograda koji će uticati na ekološku sliku – naveo je Stojčić gostujući na Studiju B.

Dodao da je u planu izgradnja šetališta na levoj obali Dunava i da se poznate arhitekte iz svih delova sveta javljaju jer, kaže, žele da rade nešto u Beogradu.

24sedam/Jovana Vrećo

Govoreći o Bloku 37, Stojčić je naveo da se intenzivno razgovara sa građanima i da se traže modeli kako bi svi bili zadovoljni naglasivši da se mora doći do određenog rešenja.

Stojčić je kazao da Grad ne može da garantuje nijednoj strani kakav će ishod biti i da se priključio da pomogne, jer u ovom slučaju, kako kaže, nema direktne ingerencije.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić, 24sedam/Katarina Mihajlović

– Tu je u pitanju odnos između građana koji to ne prihvataju i investitora koji ima pravo na to po zakonu. Građani su rekli da to ne žele, a mi smo tu zbog građana, pa onda zbog investitora i iskreno se trudimo da dođemo do nekog rešenja i da svi budu zadovoljni – naveo je Stojčić.

On je istakao da Grad Beograd ne bi mogao da se razvija bez investitora, jer se, kaže, deo novca koji ulažu sliva u budžet i najveći deo sredstava kojima Grad raspolaže dolaze iz investicija u građevinskoj industriji.

Pixabay

Prema njegovim rečima, ogroman procenat investitora radi u skladu sa Zakonom i pravilima struke i ne ugrožava druge, ali da ima i onih koji ih krše kao što se, kaže, nedavno dogodilo u Vidovdanskoj ulici.

Komentarišući česte tvrdnje kako cela leva obala Dunava nema kanalizaciju, Stojčić je kazao da se to odnosi samo na deo objekata koji su izgrađeni devedesetih godina bez dozvole i plana.

Pročitajte još

Dodao je da u naseljima Borča, Ovča, Kotež sve što je urađeno planski ima svu potrebnu infrastrukturu, ali da je veliki broj objekata izgrađenih bez građevinske dozvole u poslednje tri decenije.

On je naglasio i da deo Krnjače nije izgrađen na adekvatnoj koti i da je trebalo da taj teren bude nasut kako se ne bi dešavalo izlivanje podzemnih voda.

– Važno je da se podvukla crta i da ne sme više da se gradi bez dozvole. Veliki je problem okazonjenje, kada je neko gradio na značajnoj trasi javne infrastrukture ili kada zemljište nije vlasništvo onoga ko je podneo zahtev, a sve ostalo je rešivo – rekao je Stojčić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike