Šapić: Predložiću da se formira posebno telo za Aleju zaslužnih građana

16.04.2024

13:29

0

Šapić je napomenuo da, ranijom odlukom, gradonačelnik ima diskreciono pravo da odluči da li neka preminula osoba može da bude sahranjena u Aleji

Šapić: Predložiću da se formira posebno telo za Aleju zaslužnih građana
Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas da će predložiti formiranje posebnog tela koje će odlučivati o tome ko može da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom Beogradu.

On je rekao da bi u tom telu bili predstavnici Srpske akademije nauka, ministarstava i svih drugih relevantnih institucija, koje bi na kraju donosilo odluku o tome ko zaslužuje da bude sahranjen u Aleji. On je odbacio optužbe opozicije da je lično zabranio sahranjivanje pojedinih građana u Aleji, okarakterišući ih kao manipulacije.

Šapić je napomenuo da, ranijom odlukom, gradonačelnik ima diskreciono pravo da odluči da li neka preminula osoba može da bude sahranjena u Aleji, ali da ovog puta to čini celokupan Privremeni organ većinskim odlučivanjem, s obzirom na to da trenutno ne postoji funkcija gradonačelnika. Kada je u pitanju odluka o sahrani fotografa Tomislava Peterneka, on je podsetio da je bio uzdržan na glasanju, da je dvoje bilo za i dvoje protiv. Samim tim to pitanje nije moglo da se nađe na dnevnom redu, kaže predsednik Privremenog organa Beograda.

Svoj uzdržan glas pravdao je time da nije u redu da samo jedan čovek ponese takav teret odgovornosti.

"Dok sam bio gradonačelnik, nekoliko puta sam to diskreciono pravo iskoristio pod zaista strahovitim pritiskom, iako sam znao koliko je mesta ostalo. Uvek sam se pitao: Zašto ja da o tome odlučujem? Niti imam neophodnu kvalifikaciju, niti mislim da postoji jedan čovek koji može o tako važnoj stvari da odlučuje, već bi valjda trebalo da postoji neko telo, a i kriterijumi da budu ozbiljniji," rekao je Šapić i podsetio da je u Aleji ostalo svega 19 grobnih mesta. Kaže da je jasno da je Beogradu potrebna nova Aleja zaslužnih građana, a da bi neka od mogućih lokacija mogla biti na Bežanijskom groblju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike