Šapić o besplatnim udžbenicima i socijalnim merama: Izdvojili smo više od 100 miliona evra (VIDEO)

10.04.2024

13:32

0

Šapić je govorio i o tome šta je sve Grad Beograd uradio kroz socijalne programe

Šapić o besplatnim udžbenicima i socijalnim merama: Izdvojili smo više od 100 miliona evra (VIDEO)
Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas, da je plan, da ove godine umesto besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda, roditelji dobiju novac u toj vrednosti i da će konačnu odluku o tome doneti sledeće nedelje. 

On je na konferenciji za novinare rekao da besplatne udžbenike ugroženim kategorijama na osnovu socijalnih karti koje pravi škola daje Ministarstvo prosvete, nezavisno od grada Beograda.

Beoinfo
 

 

"Tako su dobili i ove godine, jer Ministarstvo prosvete, nezavisno od toga što je radio Grad Beograd, isporučuje svoje udžbenike. Prošle godine su ta deca dobila duplikate. Što se tiče ove godine, ja sam najavio pre nekog vremena, da imamo ideju da umesto udžbenika damo novčana sredstva, što mislimo da je u ovoj situaciji još vrednije. Zato što srednjoškolci čak i ne koriste sve udžbenike, već skripte ili kopiraju", rekao je on.

Dodao je i da je septembar jedan od najtežih meseci za svaku porodicu jer počinje škola, a ljudi se vraćaju sa letovanja. 

"Tako da time dajemo izbor roditeljima, da nekima kojima nedostaje eventualno kupe, ali kojima ne nedostaje, možda naslede od braće ili sestara i menjaju se. A da taj novac mogu da iskoriste za neke druge stvari", objasnio je Šapić

Besplatni udžbenici ili novac u toj vrednosti

On je dodao da ne treba da brinu roditelji, jer kako je rekao i prošle godine, svi đaci od prvog razreda osnovne do zaključno sa četvrtim razredom srednje škole, najmanje što će dobiti od Grada, to su besplatni kompleti udžbenika ili novac u toj vrednosti. 

Beoinfo
 

 

Šapić je govorio i o tome šta je sve Grad Beograd uradio kroz socijalne programe. 

"Od besplatnih vrtića do subvencionisanja i podizanja cene vrtića kod privatnika koje Grad plaća. Preko besplatnih udžbenika, a sad ćemo, rekao sam, ići korak dalje. Jer sad ćemo davati novac, a videćete sledeće nedelje što i kako. Preko ukidanja raznih nameta koje su postojali socijalnim kategorijama. Preko besplatnog prevoza za penzionere, besplatnog prevoza za srednjoškolce koji nikad nije bio pre. Pojeftinjenje karte skoro duplo, jer to vam je takođe socijalna mera", objašnjava Šapić.

Izdvojeno više od 100 miliona evra

Dodao je da će i ove godine biti podela personalizovanih karata za besplatno korišćenje bazena.

"Negde sam izračunao da otprilike više od 100 miliona evra smo mi ove godine uspeli da nađemo samo za socijalne mere Grada Beograda. Da ne pričam u Sekretarijatu za socijalno, da su ukinute liste čekanja za personalne asistente, gerontodomaćice. To sve radimo u svrhu očuvanja porodice, da pomognemo ljudima da sačuvaju porodicu, jer neretko su finansije problem unutar jedne kuće", rekao je on. 

On je dodao da je i na socijalnim programima radio i kada je bio predsednik opštine Novi Beograd i da je to nastavio i dalje.

Beoinfo
 

 

Šapić je istakao da nažalost, postoje političke strukture koje sistemski rade na uništavanju svega što ima veze sa porodicom i da je to posebna priča, kao i da se mi upravo nalazimo u vremenu u kojem je borba za porodične vrednosti. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike