"Proveravaju" vodu sa česme, a onda nude skupe i nepotrebne filtere: Velika prevara u Beogradu!

25.03.2024

18:31

0

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" napominje da održava isključivo uličnu mrežu i radnici ne vrše intervencije po stanovima

"Proveravaju" vodu sa česme, a onda nude skupe i nepotrebne filtere: Velika prevara u Beogradu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nepoznati ljudi pozivali su u proteklom periodu Beograđane i nudili da provere kvalitet vode na česmama. U pitanju je velika prevara, upozoravaju iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

"Po uzimanju uzoraka vode i pomoću hemijskih sredstava pokazivali su građanima kako je voda neispravna, a potom nudili razne uređaje za filtraciju vode koji koštaju više stotina evra", kazali su u ovom preduzeću.

Oni su upozorili Beograđane da takve osobe ne puštaju u svoje stanove i ne stupaju u kontakt sa njima.

"Takođe, apelujemo na građane da ne nasedaju na ovakve dezinformacije, da ne troše nepotrebno novac, jer je voda iz Beogradskog vodovoda sanitarno higijenski u potpunosti ispravna i nije joj potrebna dodatna filtracija".

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" napominje da održava isključivo uličnu mrežu i radnici ne vrše intervencije po stanovima. Uzorkovanje vode se vrši isključivo po prijavi građana i u dogovoru sa njima.

Freepik
 

"Takođe, radnici našeg preduzeća uvek imaju vidno obeležene službene uniforme, legitimacije i koriste vozila sa znakom JKP BVK", dodaju.

Iz ovog preduzeća ističu i da je voda sa česme koja se napaja iz njihove mreže kvalitetna.

"Kontrola kvaliteta vode za piće u Beogradskom vodovodu je višestepena i veoma rigorozna. Prvi stepen kontrole kvaliteta vode obavlja se u pogonskim laboratorijama, neprekidno 24 sata, gde se vrše analize osnovnih fizičko-hemijskih i bioloških parametara. Drugi nivo kontrole vrši se u Službi sanitarne kontrole vode JKP BVK gde se rade fizičko-hemijska, mikrobiološka i biološka ispitivanja kvaliteta vode. Kontrolom su obuhvaćeni uzorci pijaće vode sa svih proizvodnih pogona, iz rezervoara beogradskog vodovodnog sistema i sa slavina potrošača, kao i uzorci sirove vode koja dolazi na preradu.

Uzorci vode koji dolaze sa proizvodnih pogona se kontrolišu svakodnevno, iz rezervoara jednom nedeljno, a sa slavina potrošača analizira se oko 100 uzoraka nedeljno, prema određenom planu. Na području Beograda definisali smo oko 170 točećih mesta koja se kontrolišu po dva puta mesečno. Redovna i sistematska kontrola vode za piće vrši se i na 186 javnih česama koje se vodom snabdevaju iz beogradskog vodovodnog sistema, u periodu njihovog rada, od aprila do oktobra meseca.

Uporedo sa kontrolom kvaliteta vode koja se obavlja u Beogradskom vodovodu, treći stepen javnozdravstvene kontrole vode se obavlja u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd. Pored toga, sve etape prerade, distribucije i kvaliteta vode za piće su pod stalnim nadzorom nadležne sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja", zaključuju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike