Beogradske osnovne škole spremne za probni završni ispit: Polaže se u petak i subotu

20.03.2024

08:57

0

"U petak se polaže test iz matematike od 12 časova, subota je rezervisana za test iz srpskog/maternjeg jezika i književnosti u 9 časova i 11 i 30 učenici polažu treći test,

Beogradske osnovne škole spremne za probni završni ispit: Polaže se u petak i subotu
Završni ispit - Copyright M. M./ATAImages

Beogradske osnovne škole su spremne za organizaciju probnog završnog ispita čije je polaganje zakazano za petak i subotu, 22. i 23. mart.

"Ovih dana uveliko se pripremamo za probni završni ispit, održali smo sastanak sa direktorima škola svih beogradskih opština i dogovorili smo korake, odnosno podsetili se svakog probnog i završnog ispita koji nas je čekao godinama unazad", rekao je za Tanjug Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd.

Ove školske godine probni završni ispit se održava petkom i subotom, rekao je Filipović.

"U petak se polaže test iz matematike od 12 časova, subota je rezervisana za test iz srpskog/maternjeg jezika i književnosti u 9 časova i 11 i 30 učenici polažu treći test, izborni predmet koji su birali", rekao je Filipović.

Geografija opet popularna

Pixabay
 

 

Naiveći broj učenika kada je reč o trećem testu, odnosno predmetu po izboru ove godine opredeljivao se najviše za geografiju, a zatim za biologiju, dok se znacajno manje učenika prijavilo za ostala tri predmeta: za istoriju, hemiju i fiziku, rekao je Filipović.

"Učenici odnosno škole su dobile identifikacione obrasce, učenici su dobili identifikacione brojeve, to će biti podeljeno. Obaveze škole je da se na ðačkoj knjižici stavi identifikacioni broj, kao i na svakom testu koji učenici polažu", rekao je Filipović.

Rezulatati probnog završnog ispita služe pre svega školi, zarad unapređenja plana i programa nastavnog procesa, objasnio je on i dodao da nastavnici, odnosno stručna veća mogu da analiziraju rezultate iz svakog predmeta i da izmene ili dopune pripremnu nastavu za rad do kraja školske godine. "Podsetimo da ce osmaci imati priliku da promene iskazano opredeljenje koji od pet predmeta će polagati kao treci test. To ce moći da urade od 8. do 11. aprila", zaključio je Filipović. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike