Poskupljuje Infostan! Od 1. marta ovu uslugu plaćaćemo više

15.02.2024

11:43

0

To piše u novom obaveštenju koje je JKP "Infostan tehnologije" poslalo u okviru januarskih računa za komunalije

Poskupljuje Infostan! Od 1. marta ovu uslugu plaćaćemo više
Ilustracija - Copyright Printscreen/Youtube potrosacki savetnik

Usluge dimničara poskupeće u Beogradu od 1. marta, što je za pola meseca.

To piše u novom obaveštenju koje je JKP "Infostan tehnologije" poslalo u okviru januarskih računa za komunalije.

Privremeni organ grada Beograda je, naime, na sednici od 17. 1. doneo rešenje o davanju saglasnosti kojim se utvrđuje cena dimničarskih usluga koje obavlja Komunalno preduzeće "Dimničar".

Takom, cena dimničarskih usluga trenutno iznosi 1,38 dinara sa porezom na dodatu vrednost po kvadratnom metru stambene površine i nije usklađivana sa rastom cena od 2011. godine.

Nova visina naknade za poslove dimničarskih usluga iznosiće 2,30 dinara sa uračunatim porezom na dodatu vrednost po kvadratnom metru stambene površine i primenjivaće se počev od 1. 3. 2024. godine.

Preduzeće "Dimničar" nastalo je sredinom 1948. i bavilo se čišćenjem dimovoda pekara, upravnih zgrada i vojnih ustanova. Sredinom pedesetih preduzeće je počelo i sa izradom dimničarskih alatki. Od 1980. "Dimničar" primenjuje hemijska sredstava i fizičko merenje u dimničarskom poslu. Osnivana je Laboratorija za ispitivanje vode u kotlovima, sastava kamenca, emisije štetnih gasova i drugo. Početkom maja 1981. "Dimničar" je krenuo u veliku akciju zaštite Beograda od aerozagađenja: ugradnjom specijalnih čeličnih cevi stari dimnjaci uspešno su renovirani i osposobljeni za upotrebu, pregledane su sve velike kotlarnice u gradu, što je dovelo do značajne uštede goriva u grejnoj sezoni i smanjilo aerozagađenje u gradu. "Dimničar" je 2000. godine transformisan u akcionarsko društvo.

Delatnost "Dimničara" je čišćenje i održavanje dimnjaka, dimnih kanala i termoenergetskih postrojenja, pregled i kontrola dimovodnih i ventilacionih kanala, kao i čišćenje masnih ventilacija, ventilacionih uređaja i podova u ugostiteljskim objektima (zakonska obaveza čišćenja svaka 3 meseca).

Plaćanje osnovnih dimničarskih usluga regulisano je sistemom objedinjene naplate, preko "Infostana" i cena se računa po kvadratnom metru stambenog prostora. U okviru te cene uračunato je čišćenje dimnjaka dva puta godišnje: jednom u grejnoj sezoni i jednom van sezone. Grejna sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila. Za dimničarske usluge važe svi popusti koji važe u sistemu "Infostana" na osnovu Odluke Skupštine grada Beograda (od 5 do 50%).

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike