Majstori na violini: Sara i Ljubomir vole da sviraju u srcu grada, a Beograđani uživaju u njihovom umeću (VIDEO)

03.08.2021

18:19 >> 19:46

0

Autor: Jovana Vrećo

Sviranje u Knez Mihailovoj za njih je, kažu, neponovljiv osećaj, zbog neformalnog i živog kontakta sa ljudima

Majstori na violini: Sara i Ljubomir vole da sviraju u srcu grada, a Beograđani uživaju u njihovom umeću (VIDEO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Dok u Londonu ulični svirači koji znaju samo tri pesme budu ljubazno zamoljeni da odu nakon što izvedu svoj opus, jer im se ne dozvoljava da sviraju iste pesme iznova, muzičarima u centru Beograda repertoara ne manjka.

Upravo takve majstore svog zanata, Saru Begović i Ljubomira Trujanovića – violiniste, zatekli smo u Knez Mihailovoj.

Oboje, gotovo uglas, za 24sedam kažu da je za njih sviranje u srcu prestonice neponovljiv osećaj, zbog neformalnog i živog kontakta sa ljudima.

– Tokom leta sviramo u Knezu svaki dan. Prolazimo kroz različite žanrove. Publika, naravno, najviše voli popularnu muziku, ali nađe se tu i pomalo klasike – kaže Sara koja od svoje šesnaeste svira na glavnoj beogradskoj štrafti, i naglašava da ljudi, uglavnom, super reaguju, kao i da se uvek napravi  lepa atmosfera.

24sedam/Katarina Mihajlović

S druge strane, Ljubomir je svoje “prve note” u Knezu odsvirao sa 20 godina, i to kada je učestvovao u akciji Fakulteta muzičkih umetnosti koja je organizovana za pomoć ljudima zbog majskih poplava, 2014. godine.

24sedam/Katarina Mihajlović

Tada je shvatio da uživa da svira na tako neposredan način pred publikom, ali i da od toga zaradi neki dinar, koji mu je za to vreme, kada je bio student, i te kako značio.

– Novac postoji kao razlog, ali prvi razlog su ljudi, živa interakcija, a deca su nam najdraža – objašnjava on.

 

Nagrade i brojni koncerti

Oboje su svoj životni put usmerili ka muzici, te su se tako i školovali, učestvovali na brojnim takmičenjima i osvajali nagrade.

24sedam/Katarina Mihajlović

Sara Begović (24) počela je da svira violinu sa šest godina u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”. Potom je upisala studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović.

Sara Begović, 24sedam/Katarina Mihajlović

Ova mlada violinistkinja se može pohvaliti da je osvajala brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima: Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije 2010. (laurat); Međunarodno takmičenje violinista “Jaroslav Kocijan” 2011. u češkom gradu Usti na Orlici (drugo mesto); Međunarodno takmičenje “Ohridski biseri” u Makedonij 2012. (treće mesto) i Međunarodno takmičenje gudača u Nišu 2013. (laureat).

24sedam/Katarina Mihajlović

Bila je i koncertmajstor Evropskog orkestra mladih koji je 2012. godine radio pod rukovodstvom prof. Igora Koretija. Četiri godine kasnije učestvovala je i na kursu kamerne muzike “Koluvio” u Austriji. Zatim je sa 18 godina nastupila u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, gde je izvela Mendelsonov violinski koncert u e-molu sa orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti, a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.

Ljubomir Trujanović (27) rođen je u Ćupriji. Završio je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović.

Ljubomir Trujanović, 24sedam/Katarina Mihajlović

Kao učenik Škole za muzičke talente u tom gradu, u klasi prof. Danijele Jović, osvojio je veliki broj značajnih nagrada: tri prve na Festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici (2005, 2006. i 2007); drugu na Međunarodnom takmičenju mladih violinista „Petar Toškov“ u Beogradu (2005); prvu na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2011); treću na Nacionalnom takmičenju mladih violinista „Guarnerius“ u Beogradu (2009); prve nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije.

Sa kamernim ansamblima i orkestrom Škole za muzičke talente nastupao je u Nemačkoj, Italiji, Rusiji, Austriji, Rumuniji i drugim zemljama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike