Živa legenda glavnog grada: Mujo je jedan od poslednjih čistača cipela u Beogradu, od ovog poštenog posla se skućio i odškolovao decu (FOTO)

30.01.2024

13:43

0

Pre 40 godina otvorio je firmu čija je osnovna delatnost bila glancanje cipela, i od tada bez zastoja radi punom parom

Živa legenda glavnog grada: Mujo je jedan od poslednjih čistača cipela u Beogradu, od ovog poštenog posla se skućio i odškolovao decu (FOTO)
Copyright RINA

U samom centru srpske prestonice, na Trgu republike, Mustafa Mehmedović Mujo otvorio je sebi radno mesto. On je jedan od poslednjih čistača cipela u Srbiji, a preko njegovih ruku za sve ovo vreme prošlo je na hiljade pari obuće.

Pre 40 godina otvorio je firmu čija je osnovna delatnost bila glancanje cipela, i od tada bez zastoja radi punom parom.

Uspeo je da se od ovog posla na beogradskoj kaldrmi skući, odškoluje decu i obezbedi sigurnu budućnost. Jedini prekid i vreme za godišnji odmor mu je od jula do avgusta, jer mu tokom tog letnjeg peroda papuče unose pometnju u biznis, priča uz osmeh ovaj Beograđanin, i otkriva male tajne svog zanata.

RINA
 

 

- Kada mušterija stavi cipelu na postolje, vidim odmah da li je potrebno pranje ili samo čišćenje. Zatim skidam prašinu sa cipela, a onda se stavlja imalin, pa sledi poliranje i na kraju glancanje. Sve potraje od pet do sedam minuta. Pojedine mušterije imaju i posebne zahteve prilikom sređivanja, ali ono što je caka kod ovog posla jeste koji imalin koristite - kazao je Mujo za agenciju RINA.

Da svoj posao radi dobro, kvalitetno i pošteno najbolje govore mušterije koje godinama dolaze upravo da im Mujo očisti cipele.

RINA
 

 

- Počeo sam da čistim cipele kod Mujovog oca još davne 1968. godine, kada sam imao svega 20 godina, a sada imam 78, i nikada nisam prekinuo tradiciju. Smatram da je jako bitno imati čiste cipele, devojke prvo gledaju obuću pa onda sve ostalo - priča Mujova stalna mušterija.

Brojna poznata lica dolazila su na Trg republike baš iz jednog razloga - da im obuća zasija posle Mujinog tretmana.

- Sve što je vredelo u Beogradu, dolazilo je kod mene. Glumci, sportski radnici, pa i političari. U najdražem sećanju mi je ostao Pavle Vujisić, koji je voleo da mu se nanese imalina dovoljno da obuća ne propušta vodu, a svraćali su i Petar Kralj, Gidra Bojanić i mnogi drugi - priča Mehmedović.

Dodaje da poštenim radom može da se zaradi, a dobar primer je i on sam.

RINA
 

 

- Uspeo sam da odškolujem dvoje dece, koja su fakultetska obrazovana, a dobio sam i unučad. Obezbeo sam krov nad glavom za  porodicu, a ono što mi je bitno jeste to da je sve prema državi izmireno - zaključuje Mujo.

Ovaj vredni čovek samo je još jedan dokaz da časno i pošteno zarađen dinar ima najveću vrednost. Međutim, uprkos tome, čistača cipela na ulicama glavnog grada sve je manje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike