Stanje nakon požara: Kvalitet vazduha u Beogradu se poboljšava, ali preporuke ostaju! (FOTO)

24.01.2024

14:19

0

Šoštarić je istakao da ne postoji trenutno direktna opasnost po ljudsko zdravlje, ali da će se sačekati sa konačnim rezultatima

Stanje nakon požara: Kvalitet vazduha u Beogradu se poboljšava, ali preporuke ostaju! (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Načelnik jedinice za ispitivanje kvaliteta vazduha pri Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, Andrej Šoštarić, rekao je danas da su ekipe te ustanove i dalje na terenu i da prate koncentracije zagađujućih materija na lokacijama koje se nalaze u zoni uticaja požara u "Kineskom tržnom centru" na Novom Beogradu.

On je za Tanjug rekao da su prema poslednjim merenjima, čestice zagađujućih materija trenutno u padu, ali da građani ipak treba da budu na oprezu ukoliko borave napolju i da je preporuka da nose zaštitne maske.

Šoštarić je istakao da ne postoji trenutno direktna opasnost po ljudsko zdravlje, ali da će se sačekati sa konačnim rezultatima, kao i da javnost može da se informiše na sajtu beoeko i na sajtu Zavoda o trenutnoj situaciji kakav je kvalitet vazduha.

Preporuka građanima, kako ističe Šoštarić, je da ukoliko su videli ili osetili dim, da zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru.

 

Kako se navodi na sajtu Zavoda, kvalitet vazduha se prati na automatskim mernim stanicama - Novi Beograd - Omladinskih brigada, Zemun - Tošin Bunar, Zemun - Ugrinovačka, Ada Marina, Ada Petlja i Banovo brdo.

U periodu od 07 do 08 sati zabeležen je porast koncentracija zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM10, PM2.5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima Novi Beograd-Omladinskih brigada, Zemun - Tošin Bunar i Zemun - Ugrinovačka.

U periodu od 8 do 9 sati zabeležen je blagi trend opadanja koncentracija zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM10, PM2.5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima Novi Beograd-Omladinskih brigada, Zemun-Tošin Bunar i Zemun-Ugrinovačka.

Kako se dodaje, koncentracije zagađujućih materija blago su povišene na mernim mestima Ada Marina, Ada Petlja i Banovo brdo.

"Zavod nastavlja da kontinualno prati koncentracije zagađujućih materija u vazduhu do neutralizacije požara", dodaje se u saopštenju.

U periodu od 09 do 10 sati zabeležen je trend opadanja koncentracija zagađujućih materija, suspendovanih čestica PM10, PM2.5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima Novi Beograd-Omladinskih brigada, Zemun-Tošin Bunar, Zemun-Ugrinovačka, Ada Marina, Ada Petlja i Banovo brdo.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike