Umetnik iz Borče krije pravu simboliku: Zbog njega su kružili mitovi, a posle nekoliko skulptura bilo je jasno o kome je reč (FOTO)

07.01.2024

10:50

0

Njegovi radovi nalaze se na raznim lokacijama u ovom palilulskom naselju

Umetnik iz Borče krije pravu simboliku: Zbog njega su kružili mitovi, a posle nekoliko skulptura bilo je jasno o kome je reč (FOTO)
Borča - Copyright 24sedam

Nepoznate instalacije i skulpture prethodnih nekoliko godina preko noći su nikle na levoj obali Dunava, tačnije u naselju Borča, zbog čega su se meštani u početku pitali ko je njihov autor.

Na raznim lokacijama u Borči, poput Ulice Ivana Milutinovića, šetališta BKS, okretnice autobusa koji saobraćaju na liniji 95, 96 i 85, ali i na drugim mestima, nalaze se razne skulpture čija značenja zna samo njihov autor. 

24sedam
Instalacija na šetalištu BSK

A u pitanju su skulpture napravljene od betona i metala.

Danas, gotovo svaki meštanin ovog palilulskog naselja čuo je za Dragana, umetnika iz Borče. 

Teorije zavere 

Kada je preko noći nikla jedna od njegovih prvih skupltura, koja se nalazi na raskrsnici ulica Valjevskog odreda i Ivana Milutinovića, Borčani su pokrenuli razne teorije zavere. 

Međutim, nakon što je ovaj umetnik postavio još nekoliko skulptura na raznim mestima na levoj obali Dunava, građani su shvatili da je reč o Draganu umetniku.

On je sam po sebi prepoznatljiv zbog svoje kundrave kose i brade, ali i po tome što je svoje umetnine sam postavio na određenim lokacijama u ovom naselju. 

- Sigurna sam da svaka njegova instalacija ima svoju priču, ali on nikada ne želi da razgovara o tome - rekla je za 24sedam jedna Borčanka. 

Umetnik Dragan simboliku svojih dela čuva isključivo za sebe, a ljudima ostavlja prostor da sami prave priče i legende o njegovim skulpturama. 

Sklonjena skulptura vojvode

Takođe, on je napravio i skulpturu čuvenog vojvode Stevana Šupljikca, koju je postavio na šetalištu BSK. Na improvizovanom postamentu, napisao je: "Nek vidi Evropa, nek ceo sve vidi kako brat bratu u pomoć ide".

Međutim, ova skupltura je sklonjena zbog uređenja šetališta. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike