Deca Beograda - Andrea Rajšić: Srpska naučnica uz čiju pomoć će čovečanstvo otići na Mars

09.08.2021

18:15 >> 07:52

0

Ona je oduvek znala čime želi da se bavi, a svoj put do misije Mars Insajt popločala je marljivim radom

Deca Beograda - Andrea Rajšić: Srpska naučnica uz čiju pomoć će čovečanstvo otići na Mars
Copyright Printscreen/YouTube

Mlada srpska naučnica Andrea Rajšić bavi se naukom koja će jednog dana prvoj ljudskoj posadi koja kroči na Mars olakšati istorijsku misiju.

Rajšićeva proučava planetarnu geologiju, a trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu Kertin u zapadnoj Australiji. Tema njene disertacije je planetarna geologija i vezana je za Nasinu misiju “Insajt” na Marsu.

Pročitajte još

Ova briljantna naučnica oduvek je znala čime želi da se bavi, a svoj put do misije “Mars Insajt” popločala je marljivim radom i akademskim uspesima.

– U srednjoj školi sam bila polaznica Istraživačke stanice Petnica. Bila sam na seminaru geologije, gde sam saznala i za astronomiju. Upisala sam Rudarsko-geološki fakultet, gde sam završila osnovne i master studije. Kada je trebalo da biram doktorat, znala sam da želim da se bavim planetarnom geologijom – spoj mog hobija, posmatračke astronomije i onoga što sam studirala – kaže Andrea.

Printscreen/YouTube

Prekretnica u njenoj karijeri započela je jednom fejsbuk-objavom – njena starija prijateljica podelila je konkurs Univerziteta Kurtis, koji je nudio poziciju kakvu je priželjkivala. Andrea je uspela da je dobije, a kaže da se zahvaljujući obrazovanju stečenom u Beogradu brzo uklopila.

Međutim, rad u akademiji, posebno u oblasti kojom i dalje dominiraju muškarci, donosi sa sobom izazove za svaku devojku.

– Geologijom svuda u svetu, pa i ovde, dominiraju muškarci – iako ima studentkinja i profesorki, na višim pozicijama, broj žena je dosta manji – ukazuje Andrea Rajšić.

“Život na Marsu više nije naučna fantastika”

Za Crvenu planetu naučnici u šali kažu da je Zemljin stariji brat, a sve promene koje su se desile na Marsu desiće se ili se već dešavaju na Zemlji.

Kako Andrea objašnjava, problem je atmosfera na Marsu, jer je sagrađena od 96 odsto ugljen-dioksida, kao i snažne peščane oluje.

Pročitajte još

– Više nije naučna fantastika da će ljudi ići tamo da istražuju, i jedva čekam. Što više stvari otkrivamo o Marsu dobijamo i više ideja kako probleme da prevaziđemo – ističe mlada naučnica.

Nedavno je uspešno testirano pravljenje kiseonika na Marsu. Uređaj “moksi” na roveru “Istrajnost” uspeo je da za sat vremena rada iz ugljen-dioksida proizvede oko pet grama kiseonika, što je astronautima dovoljno za 10 minuta života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike