"Kartel" nije imao dozvolu: Da li je ovo razlog zbog čega je potonuo popularni splav?

25.12.2023

11:34

0

Veštak na osnovu tehničke dokumentacije koju Uprava poseduje doći do rešenja i saznanja zbog čega je objekat potonuo

"Kartel" nije imao dozvolu: Da li je ovo razlog zbog čega je potonuo popularni splav?
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Direktor Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu Slobodan Milošević izjavio je danas da splav "Kartel" koji je u subotu uveče potonuo, nema potrebnu dozvolu Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu.

On je za "Tanjug" objasnio da će veštak na osnovu tehničke dokumentacije koju Uprava poseduje doći do rešenja i saznanja zbog čega je objekat potonuo.

Milošević kaže da postoje tačna pravila koja su određena pravilnikom o tehničkim pravilima za plutajuće objekte i čamce kako bi jedan splav bio bezbedan za rad.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Kako je naveo, prvo se podnosi zahtev koji mora da podnese vlasnik splava ili ovlašćeno lice, a nakon toga stručna lica Uprave izlaze na pregled i utvrđuju činjenično stanje na samom splavu.

Prema njegovim rečima, splav mora da poseduje određene debljine limova pontona, određene debljine konstrukcije, mora da ima potrebnu tehničku dokumentaciju, u koju, napominje on, spada i pristupni most jer se on smatra delom plutajućeg objekta.

Govoreći o propisanom broju ljudi koji može da se nađe na splavu, Milošević kaže da se na osnovu stabiliteta objekta, dimenzija, plana evakuacije i nosivosti računa propisana težina mase koju jedan objekat može da nosi.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Najvažnije je da nije bilo žrtava, policija je odradila svoj posao besprekorno i zbog toga nemamo teže povređenih ili stradalih osoba. Pozivam sve vlasnike splavova da se registruju, da ispune uslove i da se poštuje broj propisanih osoba. Apelujem i na omladinu i građane koji gostuju na tim splavovima da vode računa, da na ulaznim vratimo postoji tabla gde piše maksimalan broj osoba, da ne ulaze na objekat ukoliko golim okom može da se proceni da li ima više osoba od dozvoljenog - rekao je Milošević.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike