Odvojeno 100 miliona: Prvaci i drugaci u Beogradu dobiće po četiri besplatna udžbenika

11.08.2021

11:24 >> 13:21

0

Na spisku su matematika, sprski/maternji jezik, svet oko nas i strani jezik kao obavezan predmet. Prijava za bespovratna novčana sredstva počinje od 20. avgus

Odvojeno 100 miliona: Prvaci i drugaci u Beogradu dobiće po četiri besplatna udžbenika
Copyright

Grad Beograd raspisao je javni poziv za dodelu bespovratnih novčanih sredstava za kupovinu udžbenika za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola na teritoriji prestonice, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je za te namene opredeljeno više od 100 miliona dinara.

Javni poziv Grad je objavio preko Fondacije za mlade talente grada Beograda, a odnosi se na osnovni paket štampanih udžbenika za prvi i drugi razred za predmete matematika, sprski/maternji jezik, svet oko nas i strani jezik kao obavezan predmet.

Vesić kaže da u Beogradu oko 34.000 dece ide u prvi i drugi razred i dodaje da vrednost udžbenika zavisi od izdavača, ali da će prosečna vrednost biti oko 6.000 dinara.

Za bespovratna sredstva mogu da se prijave roditelji učenika osnovnih škola na teritoriji prestonice koji su u školskoj 2021/22. godini upisani u prvi, odnosno drugi razred.

Konkursom nisu obuhvaćeni osnovci koji su već dobili besplatne udžbenike po programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnolološkog razvoja.

Prijava za pomenuta sredstva počinje od 20. avgusta, rok za prijavljivanje je 30. septembar, a Vesić kaže da će se prijavljivanje vršiti i onlajn.

– Nećemo čekati da se završi čitav tender. Oni koji ispune uslove, njihovi će se predmeti obrađivati sukcesivno i dobijaće novac čim ispune uslove tako da neko ko se prijavio 20. avgusta neće morati da čeka 30. septembar da dobije novac – pojasnio je Vesić.

Kada su u pitanju deca koja idu u treći, četvrti, peti i šesti razred, Vesić je rekao da te razrede u Beogradu pohađa 67.592 devojčica i dečaka koji će, dodao je, dobiti besplatne tablete koji će se deliti posle 1. septembra.

– Svi roditelji će dobiti informaciju od škola kada će se tableti deliti. Roditelji će potpisivati revers za preuzimanje tableta koji su tri godine vlasništvo Grada, a posle toga postaju vlasništvo roditelja – rekao je Vesić i dodao da su tableti osigurani i da će imati besplatni internet.

Uz tablete, dobijaće i kod za digitalne udžbenike za treći, četvrti, peti i šesti razred, dodao je Vesić.

Naveo je da će Grad Beograd do 15. septembra obezbediti skoro 7.000 laptopova za učitelje i nastavnike koji vrše nastavu za decu koja pohađaju te razrede.

– I oni će, takođe, imati besplatan interenet i kodove za digitalne udžbenike – rekao je Vesić.

Pročitajte još

Dodao je da je to značajan doprinos procesu digitalizacije u našoj zemlji.

Istakao je da Grad za besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola izdvaja više od 100 miliona dinara, dok će, sveukupno, zajedno sa tabletima i lapotovima, biti izdvojeno oko deset miliona evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike