U Beogradu čak 2.000 dojava o postavljenim bombama: Najčešće su na meti ovi objekti

05.12.2023

07:29

0

Najvažnije je da građani ne paniče

U Beogradu čak 2.000 dojava o postavljenim bombama: Najčešće su na meti ovi objekti
Uviđaj - Copyright M.M./ATAImages

Škole, fakulteti, aerodrom, sudovi, bolnice, medijske ustanove, pa čak i javni prevoz na meti su lažnih dojava o bombama već duži period. Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 takvih dojava.

Radojko Caran, pomoćnik komandanta Policijske brigade, poručuje da ne rade sa pretpostavkama, nego sa činjenicama, i ističe da policija odmah po prijavi izlazi na teren.

- Najviše dojava i inače stiže u obrazovne ustanove. Najčešće su na meti bile osnovne škole, srednje škole, fakulteti, Aerodrom "Nikola Tesla" u ranijem periodu - ističe pomoćnik komandanta Policijske brigade Radojko Caran.

Navodi da je procedura po dobijanju prijave strogo definisana u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Prilikom prijema dojave o postavljenoj bombi, dežurna služba upućuje hitno na lice mesta pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji preduzimaju mere i radnje u cilju obezbeđenja lica i mesta i vršenja pregleda prostora, kako bi utvrdili da li ima neko eksplozivno sredstvo, minsko eksplozivno sredstvo ili eksplozivna naprava - rekao je Caran.

Najvažnije je pronaći sumnjiv predmet

Na pitanje koliko vremenski traje pregled objekta, Caran ističe da to zavisi od veličine objekta i broja pripadnika MUP-a koji su na terenu.

- Pristupa se planski, pregleda se sektor po sektor i obraća se pažnja na sve sumnjive predmete, predmete koji ne pripadaju tom prostoru ili ako ne pripadaju osobama koje borave u tom prostoru, kao kada bi u vašem studiju bio ranac koji ne pripada nikome iz ekipe - ističe Caran.

Kada se takav predmet pronađe, dolaze kontradiverzione ekipe sa zaštitnom opremom, specijalnim uređajima i službenim psima za otkrivanje eksplozivnih naprava i proveravaju predmet.

Nikako ne paničiti

Za nas je taj sumnjiv predmet opasan dok se ne proveri, ukazuje Caran uz poruku da policija ne radi sa pretpostavkama, nego sa činjenicama.

Na pitanje šta bi preporučio građanima i deci koji su u objektima u koje je stigla dojava o bombi, Caran je rekao da je najvažnije da ne paniče.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike