Šapić u Centru gde se kontroliše sistem javnog prevoza: Neki privatnici nisu shvatili da ne može po starom

28.11.2023

15:07

0

Šapić je obišao Operativno-kontrolni centar Sekretarijata za javni prevoz koji je uslov za napredak čitavog sistema

Šapić u Centru gde se kontroliše sistem javnog prevoza: Neki privatnici nisu shvatili da ne može po starom
Copyright Beoinfo

Potpuna kontrola vozila u Operativno-kontrolnom centru Sekretarijata za javni prevoz, od momenta kada se otvori linija do momenta kada se vozilo vrati u svoj pogon, od neprocenjivog je značaja za pravilno funkcionisanje novog sistema javnog prevoza i bez toga ne možemo da računamo na napredak čitavog sistema, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, koji je danas obišao ovaj centar.

On je istakao da je ovde došao da bi se uverio kako sve funkcioniše i na koji način uspevaju da iskontrolišu novi sistem javnog prevoza. 

Beoinfo
 

 

-Mogu da kažem da sam izuzetno zadovoljan onim što sam video, mada uvek može bolje. Promena koju smo uspeli da napravimo za ovih nekoliko meseci je zaista nešto što mislim da ni najveći optimisti nisu mogli da očekuju. Imamo daleko manji broj linija koji ne ostvari svoj polazak, nekad je to išlo i pet do sedam odsto, a sada je to jednocifreni broj autobusa, rekao je Šapić.

On je podsetio da je ovaj centar posetio pre nekoliko meseci kada je on bio u izuzetno lošem stanju i nije imao ni približno dobru opremu kakvu sada ima. Isto tako i broj ljudi koji je vodio nadzor i kontrolu čitavog našeg javnog prevoza nije bio ni približan onom koji danas radi ovde. 

Osnova kvalitetnog javnog prevoza je dobar monitoring, dobar nadzorni centar koji polako počinjemo da dobijamo. Za nekoliko dana ćemo na ulicama imati i informativne table, što će biti još jedna obaveza više pod našim upravljanjem. Kako budemo podizali uslugu, tako ćemo proširivati kapacitet ovog centra, poručio je Šapić.

Beoinfo
 

 

On je rekao da još uvek ima problema sa pojedinim linijama, te da je danas stanje takvo da je najmanje poteškoća sa vozilima GSP-a, a da postoje privatnici koji nisu do kraja shvatili da nešto mora da se promeni.

-Oni imaju važeće ugovore koji ističu na proleće naredne godine. Nijedan privatnik više neće moći da uđe u konkurenciju ukoliko ne ispuni daleko rigoroznije uslove nego što su ranije bili. Imamo velike probleme sa linijom 511, jer se žale građani, svakodnevno pišemo kazne konzorcijumu koji drži tu liniju, tako da će oni biti sankcionisani. Sigurno je da više neće moći da uđu u konkurenciju u sledećoj raspodeli zato što uz sav napor koji činimo u poslednjih nekoliko meseci nisu shvatili da po starom više neće moći da funkcionišu, pojasnio je Aleksandar Šapić.

 

Šapić je dodao da je u toku sertifikacija vozila, čija se realizacija očekuje do kraja kalendarske godine.

-Sva vozila će imati dži-pi-es uređaje, zvučnike, kao i led ekrane koji daju informacije o tome gde se vozilo nalazi. Očekujem da će tu uslugu sva vozila, i GSP-a i privatnih auto-prevoznika, moći da pružaju od nove godine. Podizanje kvaliteta javnog prevoza je obaveza i odgovornost svih nas. Građani zaista vide trud koji ulažemo, a kada budemo imali informativne table na svim stanicama, svaki građanin će moći da prati gde se nalazi vozilo. Privatnicima i vozačima GSP-a će biti mnogo teže da se ne pridržavaju reda vožnje i jasnih instrukcija koje imaju, zaključio je Šapić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike