Šapić: Istorija se nažalost i dalje prekraja, vreme je da mlade generacije saznaju konačno pravu istinu

23.11.2023

15:48

0

Napravljeni su veliki jaz i mržnja, jer smo imali strašan bratoubilački rat u Drugom svetskom ratu i to je ono od čega ne možemo ni dan-danas da se oporavim - rekao je Šapić

Šapić: Istorija se nažalost i dalje prekraja, vreme je da mlade generacije saznaju konačno pravu istinu
Aleksandar Šapić - Copyright Promo

Prekrajanje istorije posle Drugog svetskog rata, nažalost, nastavlja se perfidno i dalje. Veoma je značajno da mlade generacije saznaju pravu istinu i da se jaz i mržnja prekinu, izjavio je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

Gostujući na TV Hepi, on je rekao da je trideset godina postojao zahtev da se napravi spomen-park u Lisičjem potoku kod Kraljeve česme i time oda počast žrtvama komunističkog režima.

– Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obnovio je Kraljevu česmu posvećenu kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, a onda smo napravili čitav taj park kao spomen-obeležje mestu stradanja žrtava komunističkog režima nakon Drugog svetskog rata. To je bila zabranjena tema u ovom društvu više desetina godina – rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, kada je prošle godine posetio ovaj spomenik, sav je bio u blatu i nije moglo da mu se priđe.

– Tada sam dao reč da ćemo obnoviti česmu i napraviti spomen-park, i to smo sada uradili. Mislim da sam bio prvi zvaničnik ili gradonačelnik koji je bio spreman da govori o tim stvarima. Rekao bih da smo mi, generacija mog oca i moja, žrtve jedne prekrajane istorije. Došli smo u situaciju da smo poverovali istoriji čoveka, mislim na Josipa Broza, koji je 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata, pucao u srpski narod na Ceru, a ne istoriji čoveka koji je oslobađao Srbiju u Prvom i Drugom balkanskom ratu, branio srpski narod u Prvom svetskom ratu i albanskim pobunama 1913. i 1920, pravog srpskog stradalnika generala Draže Mihajlovića – rekao je Šapić.

On je dodao da su onda zloupotrebljeni naši sunarodnici i naša braća koji su bili u partizanskom pokretu.

– Napravljeni su veliki jaz i mržnja, jer smo imali strašan bratoubilački rat u Drugom svetskom ratu i to je ono od čega ne možemo ni dan-danas da se oporavimo. Tu je jasna razlika između partizana i komunista, jer su se partizani borili protiv fašista i to je bio jedan pokret otpora. Drugi pokret protiv nacista bio je Ravnogorski pokret otpora, koji su pokrenuli oficiri Jugoslovenske vojske u otadžbini, ljudi koji su učestvovali u svim prethodnim ratovima za Srbiju – objasnio je Šapić.

On je rekao da je došlo do prekrajanja istorije i da se narod truje, te da i dan-danas, kako je istakao, ne smemo da kažemo šta je istina.

– Bio je rat i naravno da je bilo zločina i zlikovaca na svim stranama, ali komunistički režim je naneo štetu srpskom narodu više nego bilo koji drugi. Moram da kažem da je u Jajcu 1943. godine stvorena Jugoslavija, a niko ne zna po kojim kriterijumima i parametrima, a onda su to konačne državne granice nakon krvavih ratova devedesetih godina. Zato je potrebno da se konačno suočimo sa istinom. Posle 5. oktobra 2000. godine, mi smo krenuli neke stvari da nivelišemo. Upravo je Zoran Đinđić bio inicijator tih promena. Podsetiću vas da je on kao gradonačelnik Beograda skinuo petokraku sa Skupštine grada i da je bio taj koji je uveo veronauku u škole, te da je upravo on izjednačio i rehabilitovao sve pripadnike Ravnogorskog pokreta, a onda je odjednom sve stalo – rekao je Šapić i dodao da su danas oni koji se najviše kunu u Zorana Đinđića potomci tih istih komunista i boljševika, koji su nam prekrajali istoriju i protiv kojih se on najviše borio. Danas njihovi sledbenici, zavijeni u plašt zeleno levih neoliberala, pokušavaju da nastave sa prekrajanjem istorije koje je Srbe koštalo gubitka skoro svega što smo ikada imali – rekao je Šapić.

Kako je istakao, zato je na Dan primirja u Prvom svetskom ratu prisustvovao jubilarnoj predstavi „Knjiga o Milutinu”, u kojoj su opisane sve traume srpskog naroda kroz istoriju, jer je hteo da se podseti kako se srpski seljak borio za slobodu ne samo svoje zemlje nego i čitave Evrope.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike