Danas i sutra prijave za preglede kod urologa i za skrining očnog dna: Besplatne usluge na teritoriji opštine Savski venac

23.11.2023

09:14

0

Preglede organizuje Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika

Danas i sutra prijave za preglede kod urologa i za skrining očnog dna: Besplatne usluge na teritoriji opštine Savski venac
Ilustracija - Copyright Unsplash

Danas počinju prijave za besplatne preventivne preglede urologa koje Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika po prvi put organizuje zajedno sa Gradskom opštinom Savski venac, kao i za skrining pregled očnog dna, koji će se obaviti u subotu.

- U subotu 25. novembra od 7 do 14 časova u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" Savska 23, a u saradnji sa opštinom Savski venac organizovaćemo besplatni pregledi za građane Savskog venca. Svi zainteresovani građani koji žive na opštini Savski venac mogu da obave preglede eho male karlice i PSA po indikaciji, kao i pregled očnog dna sa OCT pregledom po indikaciji - rekao je prim. dr Vlado Batnožić, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije".

Sve što je potrebno je da se pregled zakaže na telefone 3611-581 ili 696-5483 danas i sutra, u periodu do 7 do 14 časova.

Važni pregledi

- Ultrazvuk male karlice je precizna savremena metoda kojom se dijagnostikuje veliki broj bolesti. Pregled se bazira na ultrazvučnim talasima koji prolaze kroz različita tkiva i odbijaju se, tako gradeći vrlo detaljnu sliku unutrašnjih organa i svih njihovih struktura. Pregled je u potpunosti bezbedan i bezbolan - rekao je dr Batnožić.

Ultrazvuk male karlice se praktikuje kod bolesti bešike, uretre, materice, jajnika, prostate. Jedna od najčešćih bolesti koja pacijente dovodi na ultrazvuk male karlice je pojava kamena u bešici.

- Sam pregled traje petnaestak minuta. Dan pre pregleda ne treba jesti težu hranu kao što su grašak, boranija, kupus, pasulj i hranu bogatu biljnim vlaknima. Na dan pregleda ne treba piti kafu i jesti, tako da je najbolje da se pregled obavi ujutru pre doručka. Na pregled treba doći sa punom bešikom. Prostata se najbolje vidi kada je puna bešika - rekao je dr Batnožić. 

On je ukazao da je pregled očnog dna bitan za utvrđivanje njegovog stanja, kao i stanje krvnih sudova, žute mrlje i periferije mrežnjače.

- Pomaže pri otkrivanju, ali i prevenciji mnogih očnih bolesti i izuzetno je važno da se obavlja s vremena na vreme. Namenjen je pacijentima sa dijabetesom i bolestima žute mrlje - rekao je dr Batnožić.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike