Karađorđe na Kuli Beograd: U čast rođenja vožda Đorđa Petrovića (VIDEO)

16.11.2023

22:32

0

Autor: M. Vu.

Ostvario je nekoliko ključnih pobeda, uključujući oslobađanje Beograda 1806. godine, što je predstavljao je prekretnicu u našoj istoriji

Karađorđe na Kuli Beograd: U čast rođenja vožda Đorđa Petrovića (VIDEO)
Karađorđe na Kuli Beograd - Copyright Printscreen/Instagram

Na novom simbolu prestonice Kuli Beograd večeras je nebo iznad Save obasjala posebna animacija, posvećena vođi Prvog srpskog ustanka i osnivaču dinastije Karađorđević.


- Đorđe Petrović rođen je na današnji dan 1768. godine, a njegovo ime vezuje se za ključni period u istoriji Srbije krajem 18. i početkom 19. veka. Njegova hrabrost, odlučnost i harizma privukla je pažnju srpskog stanovništva, pa je na zboru u Orašcu, održanom na Sretenje 1804. godine, jednoglasno izabran za vožda Prvog srpskog ustanka. Ostvario je nekoliko ključnih pobeda, uključujući oslobađanje Beograda 1806. godine, što je predstavljao je prekretnicu u našoj istoriji. Bio je izuzetno vešt vojni strateg, pa je uspevao da dobije i one malo verovatne bitke. U borbi je bio neustrašiv, a nadimak Karađorđe dobio je zbog svog mračnog izgleda i crnih očiju, kao i zbog svoje teške naravi - piše na Instagram strani Kule Beograd.

 

 


Njegovo nasleđe ostalo je važno za istoriju Srbije, jer je ustanak postavio temelje za stvaranje moderne srpske države i otvorio put ka slobodi od turske vlasti. Danas, Karađorđe je heroj i simbol borbe za slobodu u Srbiji. 

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike