Kula Beograd večeras posebno sija - u čast srpskih junaka (VIDEO)

11.11.2023

23:33

0

Vodeći bitke od Cera i Kolubare do Kajmakčalana i Solunskog fronta, naši junaci uspeli su da se izbore za slobodu svoje zemlje i njeno ime upišu na najslavnijim stranicama

Kula Beograd večeras posebno sija - u čast srpskih junaka (VIDEO)
Kula Beograd večeras ima poseban sjaj - Copyright Printscreen/Instagram/Kula Beograd

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen na Kuli Beograd, pa je najviša zgrada u Srbiji i regionu večeras zasijala u čast srpskih junaka.


Oni su, vodeći bitke od Cera i Kolubare do Kajmakčalana i Solunskog fronta, uspeli da se izbore za slobodu svoje zemlje i njeno ime upišu na najslavnijim stranicama priče o Velikom ratu, saopštio je "Belgrade Waterfront".

" Dana 11. novembra 1918. godine, tačno u 11 časova ujutru, stupilo je na snagu primirje koje je označilo zvanični kraj Prvog svetskog rata. U to ime, media fasada najviše zgrade u regionu večeras posebno sija. Ovaj dan, poznat kao Dan primirja ili Dan sećanja na sve vojnike koji su poginuli u ratu, postao je simbol mira i sećanja na žrtve rata širom sveta. Jedan od najrazornijih sukoba u istoriji, koji je trajao od 28. jula 1914. do 11. novembra 1918, odneo je milione života i doveo do velikih promena u celom svetu. Potpisivanjem primirja u Francuskoj, označen je kraj neprekidnih borbi na Zapadnom frontu.", piše na instagram stani Kula Beograd.

 

 


Dan primirja nije samo sećanje na završetak rata, to je i prilika da odamo počast hrabrim vojnicima i civilima koji su dali svoje živote za domovinu.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su u vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša, u šumi Kompijenj, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana oružana dejstva u do tada najvećem sukobu u istoriji čovečanstva. 

Dan primirja se u Srbiji obeležava kao državni praznik od 2012. godine.

 

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike