Najveći svinjac u Srbiji nalazi se u srcu Beograda: Ivan ima preko 1.000 prasića koji su u srpsku prestionicu stigli iz čitavog sveta

09.11.2023

12:44

0

U njegovom sasvim neobičnom svinjcu mogu se pronaći od najmanjeg praseta, preko pijanog, pa sve do mama svinje

Najveći svinjac u Srbiji nalazi se u srcu Beograda: Ivan ima preko 1.000 prasića koji su u srpsku prestionicu stigli iz čitavog sveta
Copyright RINA

Na samo 200 metara od Beograda na vodi, verovali ili ne, nalazi se veliki i nesvakidašnji svinjac, u koji se smestilo preko hiljadu prasića iz čitavog sveta. Njih je skupio i u glavni grad Srbije doneo kolekcionar Ivan Veličkovič koji može da pohvali neobičnim hobijem i još neobičnijom kolekcijom.

- Ja sam kao mali čuvao svinje i s obzirom da sam bio mlad za krupnu stoku, dobio sam zadatak da u ograđenom prostoru čuvam svinje. Kasnije sam postao veterinar i praktično ceo život me je stoka održavala, od sitnog do krupnog grla. Onda sam počeo da skupljam prasiće, pa takoreći igračke. Tokom godina nakupio ih je se zaista veliki broj - kazao je za RINU Ivan Veličković.

RINA
 

U njegovom sasvim neobičnom svinjcu mogu se pronaći od najmanjeg praseta, preko pijanog, pa sve do mama svinje.

- Dosta primeraka sam našao u američkim stripovima, čak imam i kolekciju čokoladnih prasića koji su uvijeni u tadašnje marke. Brojna je kolecija malih ali i velikih prasića, od onih koji drže pivsku flašu do onih koji predstavljaju pravi raritet, poput staklenog praseta - dodao je Ivan.

Međutim, iako su sve to zapravo figure, Ivan je morao jednoj krmači da ukaže čak i lekarsku pomoć.

- Moju prvu figuru, krmaču pronašao sam u blatu u Batajnici, nju je jedan pas iskrižao, bila je sva izgrebana sa slomljenom nogom, ja sam joj napravio te nogice od stolarskog tipla i sada je i ona u mojoj kolekciji - priča Veličković.

Ali, ono prase koje mu je nadraže, svakako je ono koje je stiglo sa Havaja, koje na sebi ima čak 10.000 školjki. Zanimljivo je da jedno prase dobio i od deteta koje ima samo 15 godina.

- Od jedne devojčice dobio sam ručno napravljeno malo prase koje na sebi ima crvenu mašnu - ističe Ivan.

Ipak, ne treba se čuditi, Beograd ima tradiciju u uzgoju svinja koju je očigledno zaboravio - u doba Miloša Obrenovića ulicama su umesto pudlica šetale svinje Moravke.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike