Svinje, kokoške, koze: Koje domaće životinje je moguće držati u beogradskim opštinama?

23.10.2020

06:25 >> 11:24

0

Na Zvezdari je dozvoljeno gajenje svinja, dok je držanje kokošaka zabranjeno na Paliluli i Čukarici

Svinje, kokoške, koze: Koje domaće životinje je moguće držati u beogradskim opštinama?
Copyright Pixabay

Povodom urnebesne fotografije na Novom Beogradu, na kojoj se koza popela na automobil, građani ne mogu a da se ne zapitaju da li je držanje domaćih životinja dozvoljeno u prestonici?

Ljubitelji životinja na obodima nekih opština, kao što su Zvezdara, Palilula i Čukarica, mogu gajiti koze, kokoške, kuniće, međutim, njihovo držanje u centru grada je zabranjeno.

Takođe, svinje je moguće gajiti na Zvezdari, dok je, premda deluje nestvarno, držanje kokošaka zabranjeno na Paliluli i Čukarici.

Pixabay

Na području centralnih gradskih opština Vračar, Savski venac i Stari grad nije moguće držati konje, svinje, ovce, koze, živinu i kuniće.

Od domaćih životinja, golubove je moguće držati na krovu ili tavanu u stambenoj zgradi, u posebno ograđenom prostoru, uz prethodno dobijenu saglasnost svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, ili u porodičnoj kući.

Zakonom je propisano da svi koji imaju neku od domaćih životinja, mogu je držati i gajiti isključivo u dvorištima, na prostoru od najmanje deset kvadrata. Ipak, zakonom nije propisano koliko domaćih životinja smete da držite u dvorištu, već samo na kojoj površini.

Ukoliko domaćin prekrši Zakon o držanju kopitara, papkara, živine i kunića moraće da plati novčanu kaznu koja se kreće u visini od 2.500 do 75.000 dinara.

Printscreen/Instagram/Moj Beograd

Opštinska inspekcija kontroliše držanje domaćih životinja, dok je komunalna zadužena za kućne ljubimce u stanovima.

Podsetimo, na društvenoj mreži Instagram pojavila se fotografija na kojoj se vidi nekoliko koza na parkingu ispred jedne stambene zgrade u naselju Mileva Marić Ajnštajn na Novom Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike