Komšinici pukla cev, ali ona neće da sarađuje! Komšije očajne - slavine i tuševi u celoj zgradi suvi, a temelj počinje da se urušava

19.10.2023

11:13

0

Problem je toliki da nije mogao da ga reši ni profesionalni upravnik i možda je baš zbog toga dao otkaz

Komšinici pukla cev, ali ona neće da sarađuje! Komšije očajne - slavine i tuševi u celoj zgradi suvi, a temelj počinje da se urušava
Zgrada u Kraljice Natalije - Copyright Printscreen/RTS

Stanari zgrade u Ulici kraljice Natalije u Beogradu muku muče s komšinicom ispod čijeg stana je pukla vodovodna cev.

Ipak, ona ne dozvoljava majstorima da dođu i saniraju kvar.

Još krajem jula ostali su bez vode u kupatilima, temelj zgrade počinje da se urušava, a računi koji im stižu su astronomski.

Stanari zgrade u Ulici kraljice Natalije su još krajem jula ostali bez vode u kupatilima. Pukla je cev ispod stana u prizemlju i od tada se u temelj svakog dana izliva oko 30 kubnih metara vode. Slavine i tuševi suvi, temelj počinje da se urušava, a računi astronomski.

Printscreen/RTS
 

- Komšinica koja živi u ovom stanu, ispod njenog stana je pukla cev. Ona ne želi uopšte da sarađuje, ne pušta majstore, a jedini način da se taj kvar popravi i da se ta cev sanira je kroz sobu njenog stana. Nažalost, ne može bočno da se ulazi, jer svi spoljni zidovi su noseći, ne može da se buši rupa. To je jedini način da se kvar sanira, a ako ga ne saniramo, ne znam šta će biti za koji mesec kada krenu mrazevi, kada krene da se mrzne, a temelji su tako nakvašeni - objašnjava stanar zgrade Dejan Čulić.

Problem je toliki da nije mogao da ga reši ni profesionalni upravnik i možda je baš zbog toga dao otkaz. Stanari pokušavaju da ubede komšinicu da dozvoli majstorima da poprave kvar i obavezuju se da će snositi sve troškove. Obraćali su se i institucijama: inspekciji, policiji, komunalcima, sekretarijatu, pa i ministarstvu. Svi upućuju jedni na druge i, kako kažu, niko nije nadležan osim suda.

Printscreen/RTS
 

- To će trajati predugo, mi za to nemamo vremena. Nama i sada ako se taj dotok vode u temelje prekine, voda je i dalje tu, a zima dolazi. Mislim ta voda će oteći, ali ti temelji su navlaženi, veštak je i rekao da temelji zgrada iz 1936. nemaju nikakvu armaturu nego samo cigle i beton, tako da su još porozniji nego neke savremenije zgrade - objašnjava stanarka Marija Đajić.

Često komšije ne žele da sarađuju, najbolje to znaju upravnici. Zakon je jasan, niko ne može da uđe u stan u kome je vlasnik bez sudskog naloga, pa preostaju jedino pokušaji da se uz pomoć rodbine i prijatelja tvrdoglavi stanari odobrovolje.

Printscreen/RTS
 

- Iz nekog svog iskustva vidim da nemam dobre spone sa postojećim našim zakonom u smislu komunikacije između upravnika i samih stambenih zajednica, koje su pravno lice, i inspekcijskih poslova, gradskih kuća. Fale nam neke niti koje bismo mogli da popunimo kako bismo bili operativniji i lakše rešavali ovakve situacije, a ima ih mnogo - kaže Sanja Živkov, profesionalni upravnik.

U međuvremenu stanari zgrade u Kraljice Natalije stahuju i od nalaza građevinskog veštaka kog su angažovali. A voda se već vidi u susednom dvorištu i verovatno natapa i temelje okolnih zgrada.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike