U školama u Beogradu danas vežbe evakuacije! Ovako će se najmlađi upoznati sa protokolom smanjenja rizika od katastrofa!

13.10.2023

10:39

0

Autor: M.M.

"Ideja ove vežbe je jačanje zajednice, pre svega najmlađih, koji su osetljiva grupa kada se desi neka katastrofa", rekao je Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd

U školama u Beogradu danas vežbe evakuacije! Ovako će se najmlađi upoznati sa protokolom smanjenja rizika od katastrofa!
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Crveni krst u Beogradu će danas, povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, održati vežbe evakuacije u 27 škola na svih 17 gradskih opština.

- Ideja ove vežbe je jačanje zajednice, pre svega najmlađih, koji su osetljiva grupa kada se desi neka katastrofa, pa je od velike koristi to što ih kroz praktičnu vežbu, treningom i edukacijom, informišemo o tome kako se treba ponašati kada se desi požar - rekao je Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

On je dodao da su ovakve vežbe izuzetno značajne za edukaciju dece i školskog osoblja, da bi znali kako da adekvatno reaguju u slučaju da se dogodi neka situacija koja iziskuje brzu reakciju.

- Sam scenario vežbe obuhvata, pre svega, gašenje požara u objektu, zatim evakuaciju učenika i zaposlenih i, na kraju, pružanje pomoći povređenim licima. Ono što je cilj ove vežbe jeste provera sistema smanjenja rizika od katastrofa na teritoriji grada, a čine ga svi subjekti i snage koje učestvuju u akcijama zaštite i spasavanja - rekla je Marijana Đurić, podsekretarka Sekreterijata za poslove odbrane, vanredne situacije i koordinaciju.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike