Počelo uklanjanje splavova na Savi: Šapić - "Proces je dugo trajao, ali ja od borbe za šetalište neću da odustanem" (FOTO/VIDEO)

12.10.2023

12:46

0

Autor: M.M/Lj.S

Novu dozvolu za rad dobilo je tridesetak splavova, dok je za više od 100 njih doneto izvršno rešenje

Počelo uklanjanje splavova na Savi: Šapić - "Proces je dugo trajao, ali ja od borbe za šetalište neću da odustanem" (FOTO/VIDEO)
Aleksandar Šapić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić posetio je danas Savski kej, gde je juče zvanično počelo uklanjanje splavova na ovom šetalištu na Novom Beogradu. 

Šapić je podsetio na to da je uređivanje keja počelo prošle godine i da su se tek sada, nakon svih peripetija i rokova stvorili uslovi za uklanjanje splavova sa Save.

- Donošenjem nekoliko rešenja, obaveštavanjem svih vlasnika da su dužni da uklone splavove da ih ne bi mi uklanjali, jer u tom slučaju snose troškove uklanjanja - podsetio je Šapić i dodao:

- Proces je dugo trajao. Čekali smo da se završi sa raspisivanjem licitacija za sve lokacije, a nakon toga i donošenjem raznih rešenja. Čekamo još odluku suda o povezivanju struje i vode za 28 objekata, čiji vlasnici su izašli na licitacije - rekao je Šapić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Rekao je i to da se ispostavilo da veliki broj splavova nisu plutajući objekti, već su nasukani i stoje na šipu, i praktično su objekti koji nemaju nikakav dodir sa vodom.

U skladu sa time, splavovi će se i uklanjati na različite načine, što će i uticati na troškove.

- One koje budemo mogli da uklonimo sa reke, uklonićemo, one koje budemo mogli da uklonimo sa kopna, uklonićemo. I one koje budemo morali da rastavimo da bi ga uklonili, kao ovaj ovde, uklonićemo ga. I to će trajati -  rekao je gradonačelnik.

Kako kaže, od od borbe za uređenje Savskog šetališta neće odustati.

- Duboki sistemi na svim nivoima opstruišu, ali ja neću od toga da odustanem dok sam na ovom mestu. Ja odustati neću, a mi ćemo se boriti u skladu sa našim mogućnostima. Uklanjaćemo splav po splav u skladu sa našim kapacitetima.

Prema njegovim rečima, borba je teška jer su mnogi 30 godina koristili javnu površinu i smatraju da i dalje imaju to pravo.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Gradonačelnik je dodao da trenutno ni na jednom splavu nema ni struje ni vode, a na pitanje o ilegalnim priključcima rekao je da to problem sa kojim se Grad bori konstantno.

Naglasio je nije cilj da se bilo ko ostavi bez krova nad glavom i da je Grad apelovao na vlasnike splavove da licitiraju.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Podsetimo, novu dozvolu za rad dobilo je tridesetak splavova, dok je za više od 100 njih doneto izvršno rešenje.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je 10. oktobra, da će u narednih nekoliko nedelja svi nelegalni splavovi biti uklonjeni. 

- Do kraja nedelje će se završiti i postupak za odvlačenje splavova sa vode, pošto smo imali problema vezano za javnu nabavku, međutim sada smo u samoj završnici - rekao je glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

O uređenju Savskog keja svojevremeno je govorio i Šapić, koji je istakao da "splavovi treba da postanu turistički brend srpske prestonice".

- Splavovi treba da postanu turistički brend Beograda, ali da funkcionišu na bezbedan način koji neće ugrožavati svakodnevni život ljudi koji žive u okruženju, a ubuduće oni će se nalaziti samo na Savskom šetalištu, preko puta Velikog ratnog ostrva i na Zemunskom keju - naveo je Šapić. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike