Vesić o početku školske godine: Ne vidim nijedan razlog da ne krene normalno, biću protiv restrikcija

21.08.2021

10:54 >> 10:58

0

Autor: Jovana Vrećo

Dodao je da se u školi nose maske, poštuju epidemiološke mere i postoje dezobarijere

Vesić o početku školske godine: Ne vidim nijedan razlog da ne krene normalno, biću protiv restrikcija
Copyright Profimedia

Ne vidim nijedan razlog da školska godina ne započne normalno s đacima u klupama, kako je bilo pre korone. Krizni štab treba da donese što pre ovakvu odluku kako bi se pripremile i škole, odnosno roditelji i učenici, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, komentarišući razne najave u vezi s početkom školske godine.

– Stav koji sam izneo u ime Grada Beograda više puta sam rekao javno i ponoviću: školska godina treba da počne s đacima u klupama. Za to ima mnogo argumenata „za” i nijedan „protiv”. Prvo, deca su već izgubila godinu i po dana normalne nastave jer je svakome jasno da onlajn nastava ili slušanje predavanja na televiziji nije istog kvaliteta kao nastava u školi. Da je tako, pokazuje frapantan podatak da je u Beogradu prošle godine u osnovnim školama bilo 70 odsto više odličnih đaka. To nije ni normalno, a ni moguće u regularnim uslovima. Ako bi deca izgubila još godinu nastave, u njihovom obrazovanju bi nastale takve praznine koje nikada ne bi mogla da nadoknade. Drugo, ako posmatramo epidemološke mere, deca su sigurnija u školi nego kod kuće, posebno stariji osnovci i srednjoškolci – rekao je Vesić za Beoinfo.

Goran Vesić Foto: 24sedam

Dodao je da se u školi nose maske, poštuju epidemiološke mere i postoje dezobarijere, dok su srednjoškolci uvek van kuće na druženjima gde se nijedna mera ne poštuje.

– Treće, još jedna godina bez nastave u školi ostavila bi teške posledice na socijalizaciju dece koja im je u tom uzrastu i te kako potrebna. Kao i kod odraslih, niko ne vodi računa o mentalnom zdravlju ljudi. I na kraju, ako deca ne idu u školu, roditelji mlađih osnovaca ne mogu da odlaze na posao jer nemaju kuda s decom. Tako bi odluka o onlajn nastavi napravila probleme u funkcionisanju privrede. Sve su ovo razlozi zbog kojih deca treba da krenu normalno u školu od 1. septembra – rekao je zamenik gradonačelnika.

Pročitajte još:

Vesić je istakao da se nada da će ovakva odluka biti doneta brzo i dodao da će stav Beograda biti isti i kada su u pitanju druge restrikcije koje se najavljuju.

– Biću protiv bilo kakvih restrikcija, jer one ne daju rezultate i samo su alibi- odluke. Restrikcije su bile nužne kada se korona pojavila, jer nije bilo leka i trebalo je zaustaviti širenje virusa a pritom dati šansu lekarima da upoznaju virus i naučnicima da pronađu lek. Sada kada lek imamo, odnosno vakcinu, i kada je bar u Srbiji dostupna svima, svako ko ne uzme lek čini to na svoju odgovornost. Ne može većina ljudi da bude talac manjine – poručio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike