Beograd obnavlja istorijsku trku iz 1939. godine: U nedelju će se na prestoničkim ulicama naći 20 oldtajmera

01.09.2023

14:50

0

Ministar Vesić podsetio je da je trka 3. septembra 1939. organizovana povodom rođendana kralja Petra

Beograd obnavlja istorijsku trku iz 1939. godine: U nedelju će se na prestoničkim ulicama naći 20 oldtajmera
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Rimejk trke Velike nagrade Beograda - preteče Forumle 1, koja je održana 3. septembra 1939. godine i bila jedina koja je održana tokom Drugog svetskog rata, biće organizovana u nedelju kada će orignilanom trasom oko Kalemegdana voziti 20 istorijskih vozila iz muzeja i prviatnih kolekcija iz Italije, Srbije i Slovenije.

Na svečanosti u ambsadi Italije, kojoj su kao glavni organizatori prisustvovali ambsador Luka Gori, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predstavnik AMS Srbije, rečeno je da će vozila u nedelju u 10, nakon što budu izložena na Kalemegdanskoj tvrđavi, krenuti ulicama grada u grupama po pet.

- Paradiraće tri kruga, stazom oko tvrđave, evocirajući uspomene na istorijsku trku, a nagrade pobednicima biće dodeljene na platou ispred Skupštine grada Beograda, gde će vozila biti ponovo izložena - naveli su organizatori među kojima su uz ambsadu, ministarsvo, AMS Srbije i kompanija Heritage Consulting i Italijanski institut za kulturu.

Ministar Vesić podsetio je da je trka 3. septembra 1939. organizovana povodom rođendana kralja Petra.

- Trku je na ulicama posmatralo više od 100.000 ljudi, a Beograd je tada imao 300.000. Bila je to velika stvar za Srbiju, to je bilo kao kada bi ih danas bilo 700.000. Održana je u čast maloletnog kralja Petra, a najzaslužnija za organizacjiu bila je njegova majka kraljica Marija koja je bila reli vozač. Takmičila se i pobeđivala iako je bila kraljica. Pobeđivala je muškarce i takmičlila se skoro do smrti, a tu svoju ljubav prenela je na kralja Petra - naglasio je Vesić.

Ministar je podsetio da su u toj trci učestvovala i četiri velika šampiona, da je među vozačima bio i italijanski as Tacio Nuvolari.

- Bila je to njegova poslednja velika pobeda, to je još jedna veza između Srbije i Italije, a u njegovom Muzeju čuva se trofej Politike osvojen u Beogradu, ispisan ćirilcom - naglasio je ministar i podsetio da je pre nekoliko godina u Beogradu održana i parada oldajmera u znak sećanja na tu veliku trku.

Kako je naveo, zamisao je da se u Beogradu napravi rimejk te trke, da se uđe u takmičenje fijat klasika gde se pravi rimejk starih trka oldtajmera.

Ambasador Luka Gori, rekao je da projekat predstavlja spoj sporta, tehnologije, kulture i istorije, koji se realizuje povodom prve beogradske međunarodne auto-moto trke organizovane 1939, a što je prilika da se svi podsetimo izuzetnog događaja kao i da se oda počast Taciju Nuvolariju koji je tada bio pobednik.

- Italija ima zlatnu istoriju velikih konsturktora i vozača automobila i motocikala koji su postavili bazu industije okrenute ka inovaciji i postavljanju novih ciljeva - naveo je Gori na srpskom jeziku.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Milan Nikolić podsetio je da je AMS Srbije prepoznat kao neko ko može da organizuje reinterpretaciju trke istom rutom sa istim bolidima, u trci koja je bila preteča Formule 1.

- Posle 84 godine ćemo organizovati reinterpretaciju trke oko Kalemegdana koja je bila preteča Formule 1 - rekao je Nikolić i podsetio da je glavni organizator te istorijske trke je bio auto-moto klub Kraljevine Jugoslavije iz koga je potekao AMS Srbije.

- Publika može očekivati identične automobile koji su se vozili 1939. Voziće se istom rutom tako da će ljubitelji četvortočkaša imati priku da vide te autobile u revijalnoj trci, koja počinje u 10 sati - rekao je on.

Imali smo san i osvarli smo ga, rekao je Đorđo Andrijan koji je inicijator projekta kao predstavnik Motor Heritidž, i naglasio da će ovo biti velika trka u kojoj je najstariji automobil iz 1913. godine - Ćiribiri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike