Deveta gimnazija u novom ruhu posle šest decenija! “Ova ustanova će biti rasadnik buduće intelektualne elite” (FOTO)

30.08.2023

11:24

0

Direktorka Devete gimnazije, Tatjana Šuković, rekla je da će svečano otvaranje škole biti sutra

Deveta gimnazija u novom ruhu posle šest decenija! “Ova ustanova će biti rasadnik buduće intelektualne elite” (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić danas je obišao Devetu beogradsku gimnaziju “Mihailo Petrović Alas”, koja je nakon šest decenija potpuno rekonstruisana i dograđena sa 2.500 metara kvadratnih. 

Direktorka Devete gimnazije, Tatjana Šuković, rekla je da će svečano otvaranje škole biti sutra. 

- Učenici i kolektiv gimnazije zahvalni su Gradu Beogradu na ovom velelepnom izdanju. Nadam se da će ova ustanova biti rasadnik buduće intelektualne elite. Učenici su dobili ogromno dvorište, koje se nalazi u parku, a koje je dosad bilo potpuno neiskorišćeno. Takođe, deca sa posebnim potrebama po prvi put će imati lift i za njih obezbeđene pristupe i prilaze. Novina je i da srednjoškolci po prvi put dobijaju komplet udžbenika - rekla je direktorka gimnazije.

Gradonačelnik je naveo da Deveta gimnazija ima posebnu važnost i tradiciju za čitav grad jer se nalazi u delu Novog Beograda koji je izgrađen među prvima.

- Način na koji je urađena Deveta gimnazija predstavlja jednu od najmodernijih škola u Srbiji. Siguran sam da će učenici imati sve neuphodne uslove za život koji ih čeka nakon završetka škole. U ovoj gimnaziji dobili smo skoro 3.000 novih kvadrata i druge sadržaje koje đaci dosad nisu imali. Ovako zaslužuje da izgleda svaka obrazovna ustanovana u Srbiji - rekao je gradonačelnik i dodao da će ova škola biti zadovoljstvo svih nas, a naročito profesora, kao i sadašnjih i budućih učenika. 

Gimnaziju upisuje više od 1.000 đaka

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Devetu gimnaziju upusuje oko 1.100 učenika, raspoređenih u 10 odeljenja društvenog i prirodnog smera, kao i u dva specijalizovana odeljenja - IT i istorijsko-geografsko. Dakle, ima po 10 odeljenja svakog razreda.

Gimnazija ima ukupno 30 učionica, salu za fizičko i zdravstveno vaspitanje, svečanu salu, multifunkcionalnu salu i zubarsku ordinaciju koji sada koristi i Dom zdravlja Novi Beograd.

Škola ima 110 zaposlenih, a gimnazija upisuje najuspešnije učenike srpske prestonice i Republike Srbije. 

Deveta gimnazija osnovana je 1961. godine i predstavlja jednu od prvih zgrada na Novom Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike