"Ovi Srbi nisu normalni, svi su navijali za bika": Čuveni matador bio je šokiran gostovanjem u Beogradu

23.08.2021

17:45 >> 21:41

0

Tog dana, pre pola veka, Tašmajdan je bio ispunjen do poslednjeg mesta, a smatra se da je prvu i jedinu špansku koridu organizovanu u Beogradu gledalo više o

"Ovi Srbi nisu normalni, svi su navijali za bika": Čuveni matador bio je šokiran gostovanjem u Beogradu
Copyright Foto: Facebook/Zanimljivosti u Beogradu

Na stadionu “Tašmajdan” 1971. godine Beograđani su u svom gradu imali priliku da gledaju pravu špansku koridu. To je bio prvi i jedini put da se u nekoj evropskoj državi van Španije organizuje korida, a u publici je tog dana bilo više od 5.000 ljudi.

Dvanaest bikova, jedan od najpoznatijih svetskih matadora, toreadori, pikadori i – krv. Stadion je bio prepun, Beograđani su nesigurno klicali “ole” i nisu znali za koga da navijaju – matadora ili bika.

Pročitajte još

Prema pisanju medija pre gotovo veka, publika je bila na strani bika, a čak je i glavni matador Luis Miguel Domingin, koji se družio sa Pikasom, bio u vezi sa Avom Gardner, a o kom je pisao i čuveni pisac Ernest Hemigvej, ostao šokiran.

– Ovi Srbi nisu normalni, svi su navijali za bika – rekao je tada, navodno, Domingin.

Printscreen/Youtube/ DRAGAN STANIĆ STANKE

Toreadori dočekani uz špansku muziku

Toreadori Luis Miguel Domingin, Robert Pilas i Alfred Konde dočekani su u Beogradu uz špansku muziku.

Publika je bila zbunjena i zviždala je kada su pikadori zabadali koplja bikovima u vrat. Vikali su “ole” kada je matador izgubio ravnotežu i pao na kolena, a bik ga zakačio rogovima. Dovoljno je bilo da neko iz publike vikne “ole”, pa da i ostali počnu da galame “ole”, a da ne znaju – zašto.

Dvanaest bikova stiglo je iz Španije u Beograd i svi su bili smešteni na Torlaku, a došli su brižljivo isplaniranom trasom. Podrobno je ispitano da li je bilo stočnih bolesti u poslednjih pola godine putem kojim će doći, kako bi se izbegla bilo koja vrsta rizika. Čak su im se i hrana i voda služile na samo određenim stanicama. Dobijali su redovno i vitaminske injekcije.

Facebook/Zanimljivosti o Beogradu

Bikovi su do “Tašmajdana” dovoženi niz rampu kod Pete beogradske gimnazije i puštani iz kaveza kroz prolaz kojim se išlo u tadašnju diskoteku “Cepelin”. Taj prolaz bio je obložen ogledalima, ali su ih prekrili daskama, da bikovi ne bi kidisali na svoje odraze u ogledalu.

Proneveren novac

Ondašnji mediji su pisali o stotinama hiljada proneverih dinara, u vremenu u kome su ulaznice koje su koštale 100 i 200 dinara bile preskupe. Preduzeće “Montenegro promet”, koje je na sebe prvobitno preuzelo organizaciju događaja, završilo je na sudu, pa je organizaciju koride iz “čabra” vadilo drugo preduzeće – “Zadrugar”.

Pročitajte još

Matador sa crvenim plaštom vratio se živ u Španiju, sa lakšim povredama koje je zadobio kada ga je bik, baš u Beogradu, zakačio rogovima, a sličan spektakl naša prestonica više nikada nije videla.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike