Presavili tabak: Žitelji Novogradske i Dobanovačke ulice podigli tužbe

26.08.2021

12:07 >> 12:06

0

Autor: Jovana Vrećo

Godinama se njihovim problemima ne nazire kraj

Presavili tabak: Žitelji Novogradske i Dobanovačke ulice podigli tužbe
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

I dok su stanari Vidovdanske ulice gde se urušila zgrada dobili ključeve od stanova u vlasništvu grada, za žitelje Dubljanske se posle 13 godina nazire neko rešenje, a za stanare Novogradske ulice čiji su domovi oštećeni posle pucanja vodovodne cevi za sada još nema naznaka da će se bilo šta promeniti. Pošto ni posle tri godine nije počela sanacija objekata u Novogradskoj i zgrade u Dobanovačkoj ulici, sedam stanara je presavilo tabak i tužilo grad, opštinu Zemun i JKP “Vodovod i kanalizacija”.

– Odlučili smo se na ovaj korak jer sve vreme pokušavamo da se sa nadležnima dogovorimo, ali nas oni uporno izbegavaju. Pošto je 26. jula isticalo tri godine od kada je pukla vodovodna cev i napravila haos, zbog čega je 26 porodica pod hitno iseljeno iz svojih domova, a međuvremenu ništa nije urađeno da nam se kuće obezbede, mi smo podigli tužbe – kaže jedan od stanara Novogradske ulice. I pored tužbe, oni su, kaže, spremni na dogovor da bi im se objekti vratili u prvobitno stanje.

Pročitajte još:

U ovoj ulici teško su oštećeni temelji kuće na broju 19, gotovo potpuno urušena je stambena jedinica na broju 19/2, oštećena zidana ograda u Dobanovačkoj 36, a u istoj ovoj ulici raspuknut je temelj stambene zgrade.

Sve se dogodilo posle pucanja vodovodne cevi kada se u ulici napravilo jezero, a zatim kuće polako počele da tonu i pucaju. Na teren je izlazio i Gradski zavod za veštačenje. Oni su utvrdili da je do poplave došlo usled obilnih atmosferskih padavina, nepostojanja kišne kanalizacije i prolaska teškog saobraćaja. Stanari nisu smatrali da je tako, već su angažovali privatnog veštaka koji je utvrdio da je pucanje vodovodne cevi napravilo najveći problem. Zato su stanari i protiv Zavoda podneli prijavu.

Žitelj Novogradske ističe da su im nadležni iz opštine Zemun i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, još u jesen 2018. godine obećali da će na sedmičnom nivou imati sastanke i da će tražiti način da se obezbede sredstva za popravak njihovih domova. Od toga, kako kažu, nije bilo ništa.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Rečeno nam je da je u planu da se pucanje cevi posle koje je nastao potop u ulici proglasi kao vanredna situacija i da se na osnovu toga poprave kuće, ali to se nije desilo. Zatim su nam rekli da će privatni investitor, kada bude građen novi dečji vrtić, srušiti komšijinu kuću i popraviti nam domove pa se ni to nije dogodilo. Njegova kuća stoji i dalje i predstavlja pretnju obdaništu i drugim stambenim jedinicama. Komšinici se pre neki dan slila voda sa njegovog dela krova i pokvasila zid, a zbog njegovog objekta sigurno ni obdanište nije dobilo upotrebnu dozvolu – kaže ovaj stanar Novogradske.

Dodaje da su se zbog svog problema obraćali i gradskom ombudsmanu, zatim zaštitniku građana, predsedniku republike…

Oni jesu u prvi mah od grada dobili jednokratnu novčanu pomoć i bio im je ponuđen privremeni smeštaj u Kamendinu i da je Građevinski fakultet uradio plan sanacije objekata, ali da se dalje od toga nije otišlo.

Pročitajte još:

– Vidimo da grad sada nudi pomoć ljudima iz Vidovdanske i Dubljanske ulice gde su stanari ostali bez krova nad glavom zbog investitora, ali nam nije jasno zašto nama ne žele da pomognu. Kao da smo mi građani drugog reda – pita se ovaj Zemunac i ističe da uprkos svemu oni i dalje plaćaju svoje obaveze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike