Gradonačelnik Šapić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Kine

25.07.2023

18:00

0

U srdačnom razgovoru, Šapić joj je zahvalio na svemu što je učinila za razvoj saradnje i prijateljskih odnosa sa ovom azijskom zemljom

Gradonačelnik Šapić primio u oproštajnu posetu ambasadorku Kine
Čen Bo i Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, kojoj uskoro ističe mandat na ovoj važnoj funkciji u našoj zemlji.

U srdačnom razgovoru, Šapić joj je zahvalio na svemu što je učinila za razvoj saradnje i prijateljskih odnosa sa ovom azijskom zemljom. 

Beograd ima potpisane sporazume sa brojnim kineskim gradovima, a između ostalog je 1980. godine bio prvi evropski i treći svetski grad s kojim je Peking potpisao zvanični sporazum o saradnji. Takođe, naš glavni grad je zbratimljen sa Šangajem od 2018. godine. 

Beoinfo
 

Za septembar je planirana poseta visoke delegacije Kineske narodne političke konsultativne konferencije – Šangajskog komiteta, sa predsednikom komiteta na čelu. U okviru posete planira se za 25. septembar i privredno-trgovinsko investicioni simpozijum u organizaciji privrednih komora Šangaja i Srbije. Iz provincije Henan upućen je poziv gradonačelniku Šapiću za Međunarodni turistički forum gradonačelnika, koji će se održati početkom septembra.

Na sastanku je bilo reči i obeležavanju pete godišnjice potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između Šangaja i Beograda, a tim povodom gradonačelnik Šapić je pozvan da krajem novembra poseti Šangaj i prisustvuje Forumu pobratimskih gradova Šangaja.

Beoinfo
 

Pored Foruma gradonačelnika zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, u kojem Grad Beograd već učestvuje godinama, a 2018. godine je bio i domaćin, u našem glavnom gradu održani su Dani Pekinga u Beogradu kada je nakon 37 godina boravio i gradonačelnik Pekinga u Beogradu.

Naši zvaničnici u sklopu međudržavne i međugradske saradnje redovno posećuju ovu zemlju, čime se produbljuju prijateljski i privredno-trgovinski odnosi sa Kinom.  

Diplomatski odnosi sa ovom zemljom uspostavljeni su 1955. godine, a od 2016. podignuti su na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Kina je Srbiji i Beogradu značajni partner u kapitalnim projektima u oblastima infrastrukture, energetike, saobraćaja, turizma. 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike