Šapić: Nova pravila za privatne prevoznike u javnom prevozu – znam da niste, ali više sigurno nećete

12.07.2023

13:19

0

Gradonačelnik je najavio i da će do kraja nedelje biti zaposleno novih 150 kontrolora koji će biti podrška "Belima" i Komunalnoj miliciji

Šapić: Nova pravila za privatne prevoznike u javnom prevozu – znam da niste, ali više sigurno nećete
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić - Copyright 24sedam

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da je od danas aktivna nova aplikacija za plaćanje karata i praćenje vozila javnog prevoza "Beograd plus" i da očekuje da će, i ako bude manjih problema, za par dana raditi besprekorno.

Šapić je za TV Hepi, rekao da će putem aplikacije svaki građanin biti i kontrolor, i da ukoliko vidi da je vozilo prljavo, da ne radi klima ili uoči neku drugu nepravilnost moći to i da prijavi.

24sedam
 

Gradonačelnik je najavio i da će u toku leta biti postavljeni aparati koji će se nalaziti u prednjem delu vozila kod vozača gde će ljudi moći bez SMS-a i aplikacije, uz pomoć kreditne kartice, da kupe kartu za prevoz, a to će pogotovo biti pogodno za strance.

- Najvažnije je da će svi autobusi morati da izađu na ulice, vozači će morati da se prijave jer ukoliko to ne učine tretiraće se kao da vozilo nije u saobraćaju, neće biti plaćeni za taj dan, a biće i kažnjeni. Pooštrili smo kaznenu politiku i ukinuli mogućnost da se kazne naplaćuje samo 200.000 dinara mesečno po autobusu, a ići ćemo sa znatno rigoroznijim kaznama. Mislim da za njima neće biti potrebe ukoliko se prevoznici budu držali pravila, a to jeste čistoća vozila unutra i spolja i rad klima-uređaja - rekao je Šapić.

"Biće zaposleno novih 150 kontrolora"

24sedam
 

Gradonačelnik je najavio i da će do kraja nedelje biti zaposleno novih 150 kontrolora koji će biti podrška "Belima" i Komunalnoj miliciji.

- Oni će obavljati kontrolu na početnim stanicama pre nego što vozilo bude pušteno u saobraćaj. Zahvaljujući tome, očekujemo da ćemo značajno podići kvalitet usluga našeg javnog prevoza, a onda ćemo u predstojećim mesecima započeti nabavku novih vozila, što bi značio potpuni oporavak voznog parka Grada Beograda. Spremamo još nekoliko mera na temu javnog prevoza i mislim da ćemo na jesen ili u toku zime moći da kažemo da je javni prevoz u Beogradu jedan od najkvalitetnijih u svakom pogledu u regionu, a možda i šire - rekao je prvi čovek prestonice.

"Na tri stvari će biti nulta tolerancija"

24sedam
 

Gradonačelnik je održao sastanak sa privatnim prevoznicima na kojem ih je upoznao sa novim pravilima koja će morati da se poštuju i tom prilikom naglasio da ga zaista ozbiljno shvate, jer mu je želja da budu partneri i da dobro sarađuju u interesu svih Beograđana.

-  Ne ulazeći u to šta je bilo do juče, na tri stvari će tolerancija od danas biti nulta. To je, pre svega, gde se nalazi vozilo, koliko je čisto vozilo spolja i unutra i da li radi klima-uređaj - istakao je Šapić.

On je rekao da je Grad doneo odluku na osnovu koje ne može više da bude ograničenje kazne na 200.000 dinara po autobusu a, kako je naveo, kazne će se povećati kada su ove tri stvari u pitanju.

- Novi GPS sistem koji smo uveli će omogućiti da u svakom momentu znamo gde se nalazi vozilo i čim skrene sa svoje rute, sistem nam odmah signalizira i odmah sledi kazna. Znam da ćete mi sada reći da niste ni do sada to radili, znam da niste, ali nemojte više. Isto tako znam da niste u ovih mesec i po dana, dok nije bilo aplikacije, sklanjali svoje autobuse iz prevoza, zbog čega je bilo velikih problema. I opet, znam da niste, ali od sada više sigurno nećete, jer čim nam se signalizira da jedno vozilo nije prijavljeno i da nije na svojoj ruti, sledi vam drakonska kazna. Zato vas molim da kada nakon ovog sastanka dođete u svoje firme, ponovo preispitate sve i ove stvari postavite kao nešto što je neupitno. Ukoliko se oko ovih stvari ne bude pravila nikakva kalkulacija profita, nećemo imati nikakvih problema - rekao je gradonačelnik.

Rešavanje problema splavova

Šapić je podsetio i na rešavanje problema splavova i ukazao da je nakon sprovedene licitacije broj od 110 splavova sa Savskog keja sveden na 28 lokacija, istovremeno najavivši i postupanje na pravcu oko Brankovog mosta.

- Oni koji nisu uspeli da izlicitiraju mesto, već ranije su obavešteni i dobili su rešenja o uklanjanju, izvršenju i obustavljanju snabdevanja vodom i strujom - rekao je Šapić i pozvao vlasnike tih splavova da se jave Gradu kako bi im se pružila pomoć da splavove privremeno smeste do konačnog rešenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike