Šapić otvorio "Beogradske dane porodice": "Važno je da čuvamo jedni druge, svoje prijatelje, porodicu i decu", obratio se i Porfirije

24.06.2023

10:00

0

Autor: Lj. S.

Manifestacija je započela koncertom Dečijeg hora "Kolibri" koji je izveo pesmu Đorđa Marjanovića "Beograde"

Šapić otvorio "Beogradske dane porodice": "Važno je da čuvamo jedni druge, svoje prijatelje, porodicu i decu", obratio se i Porfirije
Aleksandar Šapić - Copyright Foto: 24sedam

Manifestaciju "Beogradski dani porodice", koja se održava ovog vikenda, 24. i 25. juna, na prostoru od Terazijske česme do Kalemegdana, otvorio je gradonačelnik srpske prestonice Aleksandar Šapić.

Manifestacija je započela koncertom Dečijeg hora "Kolibri" koji je izveo pesmu Đorđa Marjanovića "Beograde".

Foto: 24sedam
 

Takođe, u okviru “Beogradskih dana porodice” održano je i kolektivno venčanje.

Okupljenim građanima prvi čovek Beograda obratio se sa Trga republike. 

- Verujem da danas prisustvujemo nekoj našoj, maloj beogradskoj istoriji i verujem da će ovo postati najvažnija i najmasovnija manifestacija u Beogradu. Porodica je nukleus svega i danas niko od nas ne bi bio ovde da nema naših mama i tata - rekao je Šapić i istakao da ovo treba da bude manifestacija koja će biti otvorena ne samo za Beograđane, već i za sve koji dođu u srpsku prestonicu.

Gradonačelnik je poželeo svima lep provod na igralištima, binama i radionicama.

- Važno je da čuvamo jedni druge, svoje prijatelje, porodicu i decu - poručio je Šapić na kraju obraćanja.

Okupljenima se obratio i patrijarh Porfirije, koji je ukazao na važnost porodice.

- Jedno društvo, jedan narod je porodica. Da bi ti oblici familije i porodice funkcionisali moraju da funkcinišu po principu slobode i ljubavi. To znači da svako ima svoj poseban pečat i dar. Samo u slobodi, čije su granice ljubav, individua može da se razvija u zrelu ličnost i da tako bude ličnost koja obogaćuje ljude sa kojima živi - naveo je patrijarh.

Foto: 24sedam
Patrijarh Porfirije

On je dodao da ukoliko je porodica zdrava i funkcionalna, u njoj pojedinac izrasta u zdravu ličnost.

- Važno je da u jednom društvu porodica bude centar ne samo interesovanja nego i posađivanje brige i pažnje u najvećoj meri - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh se zahvalio gradonačelniku i Gradu Beogradu na organizaciji ove manifestacije i još jednom istakao značaj porodice u društvu.

Foto:24sedam
 

- Ako je neko odrastao u porodici u kojoj je mogao da se razvija, i koja zna da prepozna svoje talente i darove koja ima samosvest, onda će zasigurno takva ličnost funkcionisati nezavisno. To znači da je porodica duhovna zajednica. Zdrava porodica, zdrav narod, zdrava država. Porodica je fundamentalna duhovna zajednica - kazao je patrijarh.

Među okupljenima na beogradskim danima porodice bila je i ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i gradski menadžer Miroslav Čučković.

Foto: 24sedam
 

Izmena režima saobraćaja 

Manifestacija "Beogradski dani porodice" prouzrokovaće od 23. do 26. juna izmene u režimu rada linija javnog gradskog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Kompletan spisak možete pogledati u ovom tekstu

Svi detalji i ceo program

Detaljne informacije i celokupni program manifestacije možete da pogledate na sledećim linkovima Grada Beograda:

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike