Republički geodetski zavod implementirao najmoderniju tehnološku platformu za katastar

26.06.2023

10:13

0

Ključne pogodnosti novog Centralnog informacionog sistema su njegova brzina, tačnost i pouzdanost

Republički geodetski zavod  implementirao najmoderniju tehnološku platformu za katastar
Republički geodetski zavod - Copyright Pres služba RGZ-a

Republički geodetski zavod je danas, nakon uspešne implementacije u Službi za katastar nepokretnosti Voždovac, zvanično uvedeo novi Centralni informacioni sistem za katastar nepokretnosti za teritoriju celog grada Beograda.

Reč je o najmodernijoj tehnološkoj platformu za katastar na svetu, koji će obezbediti brzinu, tačnost i pouzdanost za građane Srbije, navedeno je u saopštenju RGZ.

"Nakon višegodišnjih priprema i intenzivnog rada, zahvaljujući podršci Svetske Banke i Vlade Srbije, srpski katastar je sada među prvih pet katastarskih sistema u svetu", kažu u RGZ.

Nakon više od 20 godina i dva neuspela pokušaja u tom periodu, zamenjen je stari softver sa novom, najmodernijom i najnovijom tehnološkom platformom koja značajno unapređuje pouzdanost, efikasnost, sigurnost, transparentnost i dostupnost procesa upisa, prenosa i promene vlasništva nad nepokretnostima i upravljanje informacijama o nepokretnostima građana Srbije.

Ključne pogodnosti novog Centralnog informacionog sistema su njegova brzina, tačnost i pouzdanost.

Novi sistem je integrisan sa svim ostalim sistemima Republičkog geodetskog zavoda i sistemima drugih državnih organa, sa visokim stepenom automatizacije procesa i protoka informacija.

Ovo omogućava efikasniju obradu i kontrolu podataka, što rezultira drastično većom brzinom rada.

Na primer, procesi u vezi za upisom, prenosom ili promenom vlasništva nad nepokretnostima biće značajno ubrzani, što će građanima omogućiti da brže obave administrativne poslove i ostvare svoja prava bez gubljenja dragocenog vremena.

Takođe, podaci o vlasništvu i transakcijama će biti efikasnije obrađivani i kontrolisani, smanjujući rizik od neovlašćenih manipulacija i nastanka bilo kakve greške što doprinosi maksimalnoj pravnoj sigurnosti građana, navode iz RGZ.

Takođe da greške kao što su pogrešno ime ili prezime, JMBG, broj nepokretnosti, površina i sve one greške koje su komplikovale život građanima, u novom sistemu praktično nisu moguće.
    Uz jednostavan pristup, pouzdanost i brzinu, građani i privreda će moći da upravljaju svojom imovinom na efikasniji način, u skladu sa modernim standardima i najboljom svetskom praksom, sve to uz maksimalnu sigurnost i zaštitu privatnosti.

Već sutra RGZ započinje implementaciju novog sistema u svim opštinama u Srbiji u skladu sa definisanom dinamikom.

Republički geodetski zavod ostaje posvećen daljem unapređenju sistema i pružanju visokokvalitetnih usluga građanima i sa ponosom gleda u budućnost srpskog katastra, znajući da je postao jedan od najmodernijih sistema na svetskom nivou, navedeno je u saopštenju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike