Završena tradicionalna Spasovdanska litija: Patrijarh Porfirije održao moleban, mošti Nikolaja Srpskog unete u Hram Svetog Save (FOTO/VIDEO)

25.05.2023 | 18:52

Autor: Redakcija 24sedam

Sa građanima su u litiji i ministri Nikola Selaković, Miloš Vučević, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić...

Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Grad Beograd danas proslavlja svoju krsnu slavu Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, koja se praznuje sa prekidima još od 1403. godine, kada je ustanovio despot Stefan Lazarević i Beogradu dao status prestonice.

Programom je predviđeno da litija zastane na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti pomen nastradalim đacima i ubijenim mladima u mladenovačkim selima, ali i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.  POGLEDAJ GALERIJU

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći će do Hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh služiti moleban i obratiti se vernom narodu.

- S verom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima - saopštila je SPC.

20.50 - Mošti Nikolaja Srpskog unete u Hram Svetog Save

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Spasovdanska litija zavšena je večeras, nakon služenja molebana i besede patrijarha Porfirija, unošenjem moštiju svetog Nikolaja Srpskog u Hram svetog Save.

Okupljeni građani su ušli u Hram kako bi se pomolili i celivali mošti srpskog svetitelja. Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju.

20.10 Patrijarh ispred Hrama služi moleban za mir POGLEDAJ GALERIJU

Spasovdanska litija sa velikim brojem vernika stigla je nešto pre 20 časova do Hrama Svetog Save, gde je počeo moleban za mir, blagoslov i isceljenje, decu i srpski narod.

Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša "lična karta" i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.

On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije i naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.

- Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i tuzi ostaju bez konačnog odgovara - poručio je patrijarh.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kako je rekao, niko nam ništa ne može sve dok se okupljamo u veri.

- Svi smo potrebni jedni drugim, moramo se okupljati oko svetinja - poručio je patrijarh i dodao da su različitosti dobre, jer se moramo dopunjavati kako bismo pobedilo zlo.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Takođe, istakao je da treba da se pomirimo, a ne svađamo, kao i da je KiM naše srce i da moramo da ga sačuvamo kao deo Srbije.

- Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima - rekao je Porfirije i naglasio da moramo svi da budemo bolje.

Nakon molebana, patrijarh će se u besedi obratiti vernicima.

19.45 - Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja stigao do Hrama Svetog Save 

19.28 - Litija je stigla do kružnog toka Slavija POGLEDAJ GALERIJU

19.15 - Pomen stradalima u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu

Spasovdanska litija stigla je do ugla ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde je počeo pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja, koji služi patrijarh Porfirije.

24sedam/Goran Sivački
 

19.00 - Patrijarh Porfirije dao blagoslov

Patrijarh Porfirije priključio se večeras Spasovdanskoj litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama svetog Save, koja je uz njegov blagoslov i zvanično počela oko 19 časova.

Litiji prisustvuje veliki broj episkopa, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. POGLEDAJ GALERIJU

Sa građanima su u litiji i ministri Nikola Selaković, Miloš Vučević, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić...

18.40 - Nekoliko stotina građana okupilo se na uglu kralja Milutina i kralja Milana, pred sam početak Spasovdanske litije. 

18.30 Spasovdanska litija krenula je od Vaznesenjske crkve 

Litija predvođena kivotom sa moštima svetog Nikolaja Srpskog će preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban za i obratiti se vernom narodu. POGLEDAJ GALERIJU

Danas su na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama i dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta.

Mošti vladike Nikolaja u Hramu do nedelje

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja stigao je juče u Beograd iz mesta njegovog stalnog prebivanja, manastira Lelić kod Valjeva, u pratnji episkopa valjevskog Isihija i lipljanskog Dositeja i pripadnika Vojske Srbije.

U porti Vaznesenjske crkve su ih dočekali patrijarh Porfirije, državni sektretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a pripadnici Garde Vojske Srbije uneli su kivot u crkvu.

Mošti vladike Nikolaja će u Hramu Svetog Save biti do nedelje, zaključno sa večernjim bogosluženjem, do kada će narod moći da dođe i pokloni se svetitelju.

Patrijarh Porfirije služio jutarnju liturgiju

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
 

Patrijarh Porfirije služio je jutros arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, u prisustvu velikog broja vernika.

Liturgija je počela u devet sati, a patrijarh je povodom gradske slave u 14 časova osveštao i prelomio slavski kolač u prisustvu čelnika grada Beograda.

Patrijarh Porfirije je tom prilikom poželeo da Bog svoj blagoslov pošalje na sve nas i da nam, pre svega, podari mir kako unutrašnji tako i mir među nama, a potom čitavoj svojoj tvorevini. On je podsetio da je Vaznesenje Hristovo ustanovljeno za slavu Grada Beograda pre 620 godina, u vreme despota Stefana Lazaravića. 

- Slaveći slavu, slavimo Boga i molitvom se Bogu obraćamo da u svemu onom što je praktično i što smo uspeli kao ljudi da učinimo bude istinskog i pravog blagoslova. Tako je Bog prisutan među nama. Božanski poredak nije ništa drugo nego ljubav, a u tome je sve rečeno, jer ona pre svega podrazumeva zajednicu, da ja ne postojim bez drugoga i da je on smisao moga života - rekao je patrijarh. 

On je sinoć u Vaznesenjskoj crkvi dočekao kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog, koji su uneli pripadnici Garde Vojske Srbije, nakon čega je usledilo praznično bdenije.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam