Zahtev udruženja: Seča šume u Košutnjaku mora da bude na sednici Skupštine grada

25.09.2020

19:00 >> 09:15

0

UG Bitka za Košutnjak želi da se svaki odbornik izjasni o uništavanju zelenih površina

Zahtev udruženja: Seča šume u Košutnjaku mora da bude na sednici Skupštine grada
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Skupština grada moraće da glasa da li će Košutnjak biti tačka dnevnog reda ili ne, kaže za 24sedam Dejan Jovanović, predstavnik Udruženja građana “Bitka za Košutnjak”, koje je u utorak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predalo zahtev, sa 8.000 potpisa, da u skladu sa ustavnim ovlašćenjem preduzme zakonske radnje i započne proceduru obustave urbanističkog projekta “Avala studios” na Košutnjaku.

Predstavnik UG “Bitka za Košutnjak” Dejan Jovanović Printscreen/N1

– Podneli smo zahtev predsedniku Republike Srbije da iskoristi svoje ustavno ovlašćenje za predlog za mandatara Vlade i tu smo naveli da su najmanje dva ministra i više službenika nepodobni da uđu u sastav nove Vlade zbog malverzacija na Košutnjaku, za šta postoje materijalni dokazi. Ukoliko Košutnjak ne bude tačka dnevnog reda Skupštine grada, sledeće nedelje ćemo predati formalno zahtev da to bude vanredna tačka na kojoj će morati da glasaju da li će Košutnjak biti sačuvan ili će se nastaviti sa projektovanjem – istakao je on.

Jovanović za vikend najavljuje sastanak sa drugim grupama građana koji su se okupili zbog sličnih problema.

– Skupili smo dovoljno potpisa za obraćanja četiri naša predstavnika u Skupštini grada, koji će govoriti po 20 minuta. Očekujemo i od drugih grupa građana da imaju svoja obraćanja, ukoliko budu skupili potpise – naveo je predstavnik “Bitke za Košutnjak”.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Naš sagovornik kaže da će njihov novi zahtev biti da prisustvuju sednici Skupštine, jer je njihova želja da se svaki odbornik izjasni o Košutnjaku.

Podsetimo, urbanistički plan “Avala Studios” izazvao je veliku pometnju u javnosti, jer je njime predviđena seča 30 hektara šume u Košutnjaku zbog izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa.

Kako bi sačuvali “pluća Beograda”, građani i predstavnici raznih udruženja zajedno su ušli u bitku za odbranu Košutnjaka, u kojoj su uspeli da prikupe oko 80.000 potpisa, nakon čega je Grad Beograd projekat odbacio.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike