Psi lutalice izujedali dečaka u Rakovici, žitelji Kaluđerice u strahu: Kome se obratiti i kako dobiti novac za pretrpljene povrede?

25.03.2023 | 20:00

Autor: Luka-Đorđija Talevski

Kada dođe do ujeda psa potrebno je pribaviti i obezbediti dokaze

Copyright Profimedia

Pasa lutalica iz godine u godinu u Beogradu ima sve manje, međutim, oni su i dalje prisutni u pojednim delovima grada. Iako nije toliko čest slučaj da građane napadaju nevlasnički psi, juče se u dvorištu Osnovne škole "Branko Ćopić" dogodio strašan incident, kada je desetogodišnjeg dečaka napao i izujedao čopor pasa lutalica.

Nesrećni dečak je tom prilikom zadobio površinske rane, a imao je ujede na desnom ramenu i nozi.

Njega je ekipa Hitne pomoći prevezla u Dečju kliniku u Tiršovoj, a nakon pregleda i ukazane pomoći, pušten je na kućno lečenje.

Pixabay
 

Iz škole su odmah o svemu obavestili nadležne, kao i Zoohigijenu, a policijska istraga o ovom nemilom događaju je u toku.

Žitelji Kaluđerice u strahu

Stanovnici beogradskog naselja Kaluđerica već neko vreme žive u strahu i osećaju se nebezbedno zbog čopora pasa lutalica koji "hara" njihovim krajem.

Naime, prema informacijama koje su se pre mesec dana pojavile na društvenim mrežama, žitelji ovog dela prestonice tvrde da jedna osoba koja živi u Ulici Branka Ćopića svakodnevno hrani pse lutalice i na taj način ih okuplja, te da je "nemoguće živeti i pustiti decu da se bezbrižno igraju".

Profimedia
 

- Ovo su sve životinje koje napadaju ljude i decu po ulici, čuva ih jedna osoba iz Branka Ćopića. Nemoguće je živeti i pustiti decu na ulicu. Prijavljivali, ali džaba - napisao je jedan od sugrađana u objavi na društvenim mrežama.

Iz JKP "Veterina Beograd" su tada za medije rekli da su pokušali da provere da li su psi čipovani, ali im žena koja ih hrani to nije dozvolila.

Pobegao od pasa na krov automobila

Čopor pasa napao je početkom februara čoveka u Beogradu, dok je hodao i u ruci nosio kesu. U prvom trenutku, čoveka je pratio samo jedan pas, da bi već u sledećem, verovatno gladni i privučeni mirisom hrane iz kese, čoveka polako okružila još četvorica pasa, koji su ga njuškali dok su mahali repovima.

Vrlo brzo se situacija dramatizuje, jer kada mu se jedan od pasa približio njuškom pored članka, čovek se uspaničio i počeo da poskakuje, čime je verovatno dodatno unervozio ostale i nastala je opšta jurnjava.

Čovek je potom počeo da beži od pasa i popeo se na krov jednog automobila.

Šta ako vas pas lutalica ujede?

Nakon ujeda potrebno je što pre zatražiti neophodnu medicinsku pomoć i zatražiti od doktora da na svom medicinskom nalazu konstatuje da je reč o povredi koja je izazvana ujedom psa.

Kada dođe do ujeda psa potrebno je pribaviti i obezbediti dokaze. Neophodno je utvrditi da li je pas koji je izvršio ujed vlasnički pas ili je u pitanju pas lutalica.

U slučaju da je u pitanju vlasnički pas, lice kome se treba obratiti za naknadu štete je vlasnik psa, dok u slučaju kada je u pitanju pas lutalica to je Grad Beograd i JKP "Veterina Beograd".

Pixabay
 

Nakon procesa pribavljanja dokaza pokreće se postupak za naplatu štete. Ovaj postupak se može voditi kao vansudski ili sudski.

Ljudi koji su zadobili ujednu ranu od psa lutalice mogu od Grada Beograda u odštetnom zahtevu potraživati naknadu štete.

Šta se dešava sa psima lutalicama?

Prilikom hvatanja napuštenih pasa na javnim površinama Grada Beograda zaposleni u JKP "Veterina Beograd" obavezno proveravaju da li su životinje obeležene mikročipom ili ne.

- Ako su obeležene, proverava se da li su životinje vlasničke, i ako jesu, uvidom u republičku bazu se utvrđuje telefon vlasnika, koji se odmah obaveštava da je pas nađen i da može da dođe da ga preuzme - nedavno su objasnili za 24sedam iz "Veterine Beograd".

Iz ovog javnog preduzeća ističu da ako uhvaćena životinja nije vlasnička, a obeležena je mikročipom, proverava se u gradskoj bazi da li je vakcina protiv besnila u roku. Ako nije, transportuje se u prihvatilište kako bi se vakcinisala.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam