Deca Beograda: Miloš Biković - od Karaburme do svetske slave

28.09.2020

09:00 >> 08:40

0

Pred kamere je stupio sa 16 godina, a učešće u filmu Nikite Mihalkova Sunčanica donelo mu je nove uloge u Rusiji i ogromnu popularnost

Deca Beograda: Miloš Biković - od Karaburme do svetske slave
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Jedan od najpoznatijih i najuspešnijih mlađih glumaca na našoj sceni Miloš Biković  uveliko snima nastavka domaćeg filma „Južni vetar 2” u kojem igra glavnog junaka Petra Maraša. Takođe, trenutno je angažovan i na snimanju još jednog domaćeg ostvarenja – filma „Košare”.

Biković je rođen u Beogradu 13. januara 1988. godine. Ima 16 godina starijeg brata Mihaila, koji je iguman manastira Jovanje. Odrastao je na Karaburmi, a kako je sam izjavio pre nekoliko godina, odrastanje u ovom delu Beograda nije se mnogo razlikovalo od odrastanja u bilo kom drugom „problematičnom kraju”.

– Imao sam više dodira sa nasiljem nego sa kriminalom, ali ne u prevelikoj meri. Nekako me je Bog od toga sačuvao – rekao je Biković.

Završio je Četrnaestu beogradsku gimnaziju, pohađao školu glume i govora Dadov, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Dragana Petrovića.

ATA Images/Antonio Ahel

Biković je prvu zapaženu ulogu ostvario 2004. godine u televizijskoj seriji „Stižu dolari”, a potom i u seriji „Bela lađa”. Najveću popularnost stekao je 2010. godine u filmu, a zatim i seriji „Montevideo, Bog te video”, gde je glumio glavnog junaka, fudbalera Aleksandra Tirnanića. Usledile su uloge u ostvarenjima „Šešir profesora Koste Vujića”, „Na putu za Montevideo”,  „Samac u braku”, „Bićemo prvaci sveta”, „Južni vetar”, „Balkanska međa”…

Od 2014. godine redovno se pojavljuje u ruskim filmovima, i postao je veoma popularan i u toj zemlji. Debitovao je u filmu Nikite Mihalkova „Sunčanica”, a potom su se nizale uloge u drugim ruskim ostvarenjima – „Bez granica”, „Bezdušni 2”, „Led”, „Preko ivice”, „Sluga”, „Hotel Beograd”…

Koliko voli svoj rodni grad, Biković je pokazao gestom pre nekoliko godina, kada je na jednoj društvenoj mreži okačio fotografiju Beograda na kojoj piše – Beograd, jer su Pariz, London i Rim tako „passe”.

Biković je ostvario značajne uloge i u teatru, u predstavama „Zbogom SFRJ” u Ateljeu 212, „Dama sa kamelijama” u Narodnom pozorištu, kao i „Moj sin malo sporije hoda” i „Kad su cvetale tikve” u Beogradskom dramskom pozorištu, koje je ujedno i njegova matična scena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike