Predsednik Skupštine grada: Budžet i ove godine izbalansiran, Beograd je "država u državi"

22.12.2020

08:12

0

BG metro najveća investicija, koju će prestonica realizovati uz pomoć Vlade Srbije - rekao je Nikodijević

Predsednik Skupštine grada: Budžet i ove godine izbalansiran, Beograd je "država u državi"
Copyright Nikola Nikodijević Beoinfo

“Beograd je ‘država u državi’, jer se mora voditi računa o razvoju svih oblasti – od saobraćaja do privrede”, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, podsetivši da planirani prihodi u budžetu za sledeću godinu iznose oko 124,996 milijardi dinara, što uključuje prihode i Grada i gradskih opština, te da je i ove godine budžet izbalansiran.

Predsednik Skupštine grada je gostujući na TV Pink u emisiji “Svitanje” istakao da je budžet i “ove godine izbalansiran”.

– Beograd „država u državi”, jer se mora voditi računa o infrastrukturi, privredi, poljoprivredi, turizmu, ali i o socijalnoj zaštiti, obrazovanju, dečjoj zaštiti, saobraćaju, rečju, o podjednakom razvoju i davanjima u svim oblastima – ocenio je on.

Printscreen/RTS

Dodao je da je BG metro najveća investicija, koju će prestonica realizovati uz pomoć Vlade Srbije.

– Treba imati na umu da se metro gradi godinama, decenijama. U velikim gradovima on se zapravo nikada ni ne završava, jer se stalno nadograđuje, razvija i proširuje. Beograd konačno kreće sa ovom investicijom, ali će metro graditi i mnoge sledeće generacije jer će se grad i ubuduće širiti. Formalni uslovi za početak izgradnje metroa steći će se usvajanjem plana za Makiško polje, gde će se nalaziti depo za kompozicije. Očekujem da će se to desiti do kraja godine, kako bi u drugoj polovini 2021. ili krajem sledeće godine moglo da počne uređenje ovog depoa, a zatim i 2022. konačna izgradnja metroa – kazao je Nikodijević.

Ilustracija/Profimedia

Od početka izgradnje, tri do četiri godine biće otprilike potrebno za prvu liniju, koja će se protezati od Čukarice, preko sajma, Beograda na vodi, centra grada, ka Mirijevu, precizirao je Nikodijević.

Kada je reč o planiranim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, kazao je da je veliki deo sredstava namenjen za izgradnju kanalizacije, vodovoda, puteva, a naročito za fabriku za preradu otpadnih voda u Velikom selu, koja je od vitalnog značaja kako se fekalna kanalizacija više ne bi ispuštala direktno u reke.

Pročitajte još

Podjednako je važna i kanalizacija na levoj obali Dunava, završava se „Makiš – Mladenovac”, jedan krak ide prema Grockoj i Vrčinu, a deo sredstava biće uložen i u toplodalekovod Obrenovac – Novi Beograd.

– Trideset milijardi namenjeno je za saobraćaj, a 24 milijardi za obrazovanje i dečju zaštitu. Beograd počinje izgradnju 14 novih vrtića, čijom će se realizacijom ukinuti liste čekanja koje decenijama postoje – istakao je Nikodijević.

Nikodijević je na kraju najavio da će biti objavljen vodič kroz budžet, koji će na transparentan način pokazati na šta se novac troši.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike