Korona izmenila sliku grada: Mrtva sezona do leta, a onda potraga za mestom u hladu

14.10.2020

06:48 >> 15:10

0

Autor: Jovana Vrećo

Adu Ciganliju za 68 dana posetilo je više od 1,5 miliona ljudi, na Avalskom tornju bilo 90.000 turista

Korona izmenila sliku grada: Mrtva sezona do leta, a onda potraga za mestom u hladu
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Letnja sezona na beogradskim kupalištima i popularnim izletištima ove godine bila je potpuno drugačija u odnosu na uobičajene scene. Omiljena mesta za odmor i rekreaciju bila su svakodnevno “puna kao oko”, jer je većina Beograđana bila prinuđena da zbog epidemije koronavirusa ostane u gradu.

Krajnji rezultat, međutim, uglavnom nije bolji nego ranijih godina, jer je sve bilo zatvoreno tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije koronavirusa. Tih gotovo dva meseca svakako će se osetiti u bilansima kada se budu zbrajali “pazari” i svodile računice na kraju godine.

Najviše Beograđana i njihovih gostiju, naravno, bilo je na najpopularnijim lokacijama na kojima se, tokom čitavog leta, tražilo “mesto više” i žurilo da se uhvati parče hlada, a sa ulaskom u septembar i postepenim smanjivanjem temperatura opao je i broj posetilaca.

Ada Ciganlija

Beogradsko more, Adu Ciganliju, za 68 dana trajanja sezone, posetilo je više od 1,5 miliona ljudi. Iz Uprave Ade Ciganlije za 24sedam navode da su se poštovale sve mere propisane zbog epidemiološke situacije, a posetioci su se, uglavnom, pridržavali pravila.

– Ovog leta sugrađani su uživali kako u besprekoronom kvalitetu vode, tako i u nizu besplatnih sportsko-rekreativnih sadržaja – navode iz Uprave.

Spasilačka služba imala je 12 intervencija i dve uspešne reanimacije bez fatalnog ishoda, što je, kako su rekli nadležni, još jedan dokaz da je kupalište na Savskom jezeru jedno od najbezbednijih u Evropi.

Avala

Iako je toranj bio privremeno zatvoren od sredine marta do sredine maja, Jelena Gajić, menadžer za odnose s javnošću odeljenja Avalski toranj, JP “Emisiona tehnika i veze”, ističe da su zadovoljni brojem turista.

Wikimedia/Aleksandar Lakic

– U avgustu ove godine beležimo bolju posećenost nego u istom periodu prošle godine – kaže Gajićeva i dodaje da su se svi trudili da iz ove turističke sezone “izvuku” najbolje, koliko je to moguće, uz prilagođavanje i poštovanje svih propisanih mera. Ipak, ona naglašava da je sezona na tornju još u jeku.

Naša sagovonica navodi da broj prodatih ulaznica pokazuje da oko 2.000 ljudi svakog vikenda poseti vidikovac. Dok jedni uživaju u pogledu koji se pruža sa 122. metra visine tornja,  broj onih koji se zabavljaju u dodatnim sadržajima – dečijem parku, teretani, sportskim terenima, kafićima, koji su deo kompleksa, veći je za čak 30 odsto.

Prema rečima Gajićeve, do kraja avgusta 2020. godine, toranj je posetilo skoro 90.000 turista, ali je to, ipak, bio za četvrtinu slabiji rezultat u odnosu na prošlu godinu. To je upravo onaj broj koji bi, smatra naša sagovornica, bio nadomešten da je toranj radio u vreme vanrednog stanja.

Lido

U okviru Velikog ratnog ostrva, preko puta Zemunskog keja, nalazi se kupalište Lido. Preko pontonskog mosta, kojim se dolazi do ove male plaže, prošlo je ove godine više hiljada ljudi. Posetioci su mogli da uživaju u prirodi na ostrvu koje je stanište mnogih zaštićenih vrsta ptica i biljaka.

Za izletnike uređen je i prostor za roštiljanje, česme sa pijaćom vodom, fudbalski, odbojkaški tereni…

Ada Huja

Na četiri kilometra od centra grada smešteno je beogradsko kupalište sa karting-stazom, toboganima, terenima za odbojku na pesku i tenis. Ova destinacija bila je nekada deponija, a zbog sumporne vode, postala je jedno od omiljenih mesta gde se Beograđani, unazad nekoliko godina, kao i ove, sklanjaju od vreline asfalta.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Košutnjak

Mesto za beg i predah od gradske vreve svakako je i park-šuma Košutnjak. Ovo gradsko izletište, najbolje mesto za porodice sa decom koja mogu slobodno da trčkaraju i igraju se, prepuno je drveća. U njemu su i ove sezone svakodnevno mesto nalazili svi kojima treba aktivan odmor u prirodi, ali i rekreacija, jer na raspolaganju imaju igrališta za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, trim stazu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike