Prestonica odala priznanje naučniku koji je napravio prekretnicu u svetskoj istoriji! Kula Beograd zasijala u čast Nikole Kopernika

19.02.2023

21:22

0

On je došao do epohalnog saznanja da se Zemlja okreće oko svoje ose

Prestonica odala priznanje naučniku koji je napravio prekretnicu u svetskoj istoriji! Kula Beograd zasijala u čast Nikole Kopernika
Kula Beograd - Copyright Printscreen/Instagram/kula_belgrade

Zvezde, komete, asteroidi, planete i druga nebeska tela večeras su se na medija fasadi Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, ogledala u Savi, čime je na jedinstven način obeležen jubilej - 550 godina od rođenja Nikole Kopernika, čuvenog poljskog astronoma.

Na osnovu svojih preciznih matematičkih merenja i posmatranja nebeskih tela, Nikola Kopernik je došao do epohalnog saznanja da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca, podseća se u saopštenju Beograda na vodi i ukazuje da je time preokrenuo dotad važeći geocentrični sistem po kome se jedina planeta nastanjena ljudima nalazi u centru svemira. 

Svoja revolucionarna saznanja o heliocentričnom sistemu, prema kojem se u centru svemira nalazi Sunce, objavio je neposredno pred kraj svog života 1543. godine u antologijskom delu "O kruženjima nebeskih sfera" u šest knjiga, navedeno je u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike