Osmospratnica umesto depoa

14.10.2020

12:44 >> 12:38

0

Osmospratnica umesto depoa
Copyright Foto: 24 sedam/Katarina Mihajlović

Na mestu nekadašnjeg tržnog centra „Depo“, u Bulevaru kralja Aleksandra, gradiće se stambeno poslovni-kompleks na placu površine 1,2 hektara, odlučeno je na nedavno održanoj sednici Skupštine grada Beograda.

Tržni centar „Depo“ izgoreo je u požaru 2014. godine , i od tada do danas taj prostor nije uređivan. Nadležnost nad ovim objektom imala je JKP „Gradske pijace“, te su zakupci tezgi nakon požara sa ove lokacije premešteni u montažno-demontažnu halu na pijaci Đeram.

Pre tri godine prostor na kome će nići novi stanovi i lokali, na javnoj licitaciji kupila je za 4,15 miliona evra izraelska firma „BKA development“, koja je i naručila izradu Plana detaljne regulacije koju je uradio Sekretarijat za urbanizam.

Izraelska firma gradiće stambeno-poslovni kompleks na prostoru oivičenom Bulevarom kralja Aleksandra i ulicama Sredačka, Niška i Sinđelićeva. Prema Planu detaljne regulacije, „BKA development“ će uz Bulevar kralja Aleksandra moći da zida zgrade od osam spratova plus potkrovlje, sa maksimalnom visinom do 32 metra, a planirano je da se na dve etaže nalaze lokali i drugi komercijalni sadržaji. U Niškoj ulici dozvoljena je gradnja objekata do četiri sprata, a ova ulica bi trebalo da bude proširena sa devet na deset metara.

Foto: 24 sedam/Katarina Mihajlović

Budući stambeno-poslovni kompleks gradiće se na površini od oko 14.000 kvadratnih metara, a ukoliko se prilikom izvođenja zemljanih radova naiđe na arheološke ostatke, obaveza investitora je da odmah prekine radove i kontaktira Gradski zavod za zaštitu spomenika.

„Tramvajska štala“

Lokacija na kojoj se od 1996. godine nalazio TC „Depo“, posebna je po tome što se tu nalazio prvi kompleks za smeštaj tramvajskih kola i njihovo održavanje. Prva tramvajska linija puštena je u rad 14. oktobra 1892. godine, saobraćala je na konjsku vuču od Kalemegdana do Slavije, a Beograđani su dugo ovaj depo zvali „Tramvajska štala“.

Povodom obeležavanja 70 godina od izgradnje „Tramvajske štale“, 1967. godine postavljena je spomen-ploča. Uslov za izgradnju novog stambeno-poslovnog kompleksa je da se sačuva spomen-ploča, i da se postojeće tramvajske šine uklope u novi eksterijer dvorišta, kako bi se očuvalo sećanje na prvobitnu funkciju ovog prostora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike