Zašto je važno da poštujemo pravila i budemo odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca

01.10.2020

18:02 >> 07:44

0

Zašto je važno da poštujemo pravila i budemo odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca
Copyright Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Porast broja vlasničkih pasa na beogradskim ulicama i u parkovima dokaz je da ljubav prema životinjama samo raste. Međutim, da li su njihove gazde upućene u pravila o ispravnom šetanju kućnih ljubimaca?

Od početka ove godine patrole Sekretarijata za poslove komunalne milicije reagovale su 551 puta, od čega se 308 slučajeva odnosilo na kontrolu izvođenja pasa bez povoca.

– Članom 19a Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda propisano je da je za izvođenje opasnog psa na javnu površini, koga mogu da izvode samo punoletne osobe, obavezna zaštitna korpa na njušci, kao i povodac. Za one koji se ne pridržavaju ovih uslova, kao i one koji ne počiste izmet za svojim ljubimcem propisana je kazna od 10.000 dinara. Prekršajne naloge može da ispiše komunalni inspektor ili milicioner na licu mesta – rekli su za 24sedam iz Sekretarijata.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

O napadima pasa na ljude u sekretarijatu kažu:

– Kada su u pitanju napadi pasa na decu i odrasle treba razlikovati napade nevlasničkih i napade vlasničkih pasa. Na osnovu podataka dobijenih sa Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS u prvih osam mececi tekuće godine registrovano je 620 situacija u kojim su povređeni građani od strane nevlasničkih pasa – navode iz ove uprave.

Ipak, tačan broj napada pasa, vlasničkih i nevlasničkih, nije moguće tačno utvrditi, jer pojedini građani sami zbrinjavaju povrede.

Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Da su nesuglasice između vlasnika pasa i sugrađana koji ih nemaju česte, govore i neretke pobune građana protiv šetnje pasa po dečjim igralištima, na kojima su postavljene table sa upozorenjem “zabranjeno za pse”. Naravno, česte su i pritužbe vlasnika pasa da ljudi u parkove koji su rezervisani samo za kučiće uvode – decu.

U JKP “Gradsko zelenilo” navode da na 20 javnih površina, u deset centralnih gradskih opština, postoji ograđen prostor predviđen za igru ljubimaca, kao i da građani često šalju zahteve za izgradnju novih parkova za pse, a da se njihovi radnici trude da ih izrade na odgovarajućim  lokacijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike