Zdravstveni sistem u prestonici se značajno pojačava

14.10.2020

17:59 >> 12:35

0

Trenutno se grade nova zgrada Kliničkog centra i Dedinje 2, a uskoro bi trebalo da počne i zidanje Tiršove 2

Zdravstveni sistem u prestonici se značajno pojačava
Copyright A. K./ATAImages

Trenutno se u Beogradu grade dve nove bolnice – „Dedinje 2“ i nova zgrada koja će se nalaziti u sklopu Kliničkog centra, a kako su najavili gradski čelnici, krajem ove ili početkom sledeće godine počeće izgradnja još jedne zdravstvene ustanove, „Tiršove 2“.

Radovi na izgradnji i obnovi Kliničkog centra počeli su u avgustu 2018. godine, odvijaju se u dve faze, a čitav projekat je vredan 110 miliona evra. Nova zgrada bi trebalo da ima 12 spratova.

Posle izgradnje i obnove, Klinički centar će se prostirati na oko 30.000 kvadrata i imaće 930 novih ležajeva, od kojih će se njih 200 nalaziti u intenzivnoj nezi. Kako je ranije najavljeno, u prvoj fazi Klinički centar će dobiti kompletno nov Urgentni centar sa 500 novih kreveta, od kojih će 150 biti na intenzivnoj nezi, zatim 30 operacionih sala, nuklearni centar, nove ordinacije, kao i proširenu laboratoriju.

Prvobitno je najavljivano da će rok za završetak radova biti avgust 2021. godine, ali najnoviji datum koji se pominje je jesen 2022. godine. Glavni izvođač radova je konzorcijum koji čine „GH holding” i „Delta inženjering”, a na gradilištu je svakodnevno više od 300 radnika.

Radovi na izgradnji bolnice „Dedinje 2“ počeli su u junu 2019. godine, a vrednost čitavog projekta, koji se radi u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, je 43 miliona evra. Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, Milovan Bojić najavio je da će u neposrednoj blizini biti izgrađeni garaža i helidrom kako bi se i kopnenim i vazdušnim putem moglo doći do bolnice.

Printscreen/Google maps

Kako je najavljeno, nova bolnica prostiraće se na više od 14.000 kvadratnih metara, a samo oprema koštaće između 15 i 20 miliona evra. Završetak izgradnje najavljen je za leto 2021. godine.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da bi izgradnja „Tiršove 2“ mogla da počne krajem ove, ili početkom sledeće godine.

Printscreen/Google maps

– Projekat izgradnje Tiršove 2 napreduje sporije od mojih ličnih očekivanja, a u ovom trenutku završena je studija izvodljivosti, dok urbanistički projekat “čeka” odobrenje planske komisije – rekao je u maju ove godine Radojičić, gostujući u Beogradskoj hronici.

Najavio je i da će u narednom periodu biti raspisan tender za uređenje prostora na kojem će biti izgrađena bolnica, kao i rušenje postojećih objekata na tom prostoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike