Spomenik Stefanu Nemanji biće predat gradu u petak

22.12.2020

13:45

0

Autor: Jovana Vrećo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da bi oko mesec dana trebalo da traju i završni radovi popločavanja Savskog trga

Spomenik Stefanu Nemanji biće predat gradu u petak
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Spomenik Stefanu Nemanji biće zvanično predat gradu Beogradu 25. decembra, potvrdio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

– U petak ću u ime Grada Beograda od ruskih prijatelja da primim spomenik Stefanu Nemanji. Spomenik će da stoji vekovima na Savskom trgu na ponos srpskom narodu, podsećajući nas na rodonačelnika najznačajnije srpske srednjovekovne dinastije i na našu slavnu i dugu istoriju – istakao je Vesić, gostujući na RTS-u.

Kako je dodao, u petak će i zvanično Spomenik postati vlasništvo Beograda, odnosno svih građana i građanki Srbije.

Pročitajte još:

Posle završetka spomenika, oko mesec dana bi trebalo da traju i završni radovi popločavanja Savskog trga – naglasio je Vesić i dodao da se očekuje da između 20. i 25. januara bude završen i trg, od 32.000 kvadrata, 250 novih stabala.

Spomenik je visok 23 metra, težak 80 tona od čega je 56 tona bronze. Autor spomenika je ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov.

Podsetimo, početkom oktobra kamionima iz Moskve dopremljeni su poslednji delovi spomenika. Postavljen je i vizantijski šlem koji krasi postament na kojem će se nalaziti spomenik, a u čijoj se unutrašnjosti nalaze reljefi koji oslikavaju najznačajnije događaje srpske istorije.

Takođe, sa spoljne strane šlema su prikazani manastiri Studenica i Hilandar, dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje. Krajem prošlog meseca, postavljen je i mač na spomenik Stefanu Nemanji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike