Interaktivna izložba "Prostor odraza": Spoznaja sebe je stalni proces

14.10.2020

07:00 >> 12:31

0

Mislim da publika igra bitnu ulogu u društvu i da umetnička scena takođe zavisi od svoje publike - rekla je umetnica

Interaktivna izložba "Prostor odraza": Spoznaja sebe je stalni proces
Copyright Promo/Vladislav Andrejević

Talentovana umetnica Danijela Matović predstavila je izložbu – Prostor odraza u Gradskoj galeriji KC Grada sa ciljem da probudi reakciju posetilaca na sopstveno okruženje dovodeći ga do suočavanja sa samim sobom.

“Prostor odraza” je interaktivna instalacija u kojoj pojedinac prestaje da biva posmatrač i postaje uključen u konceptualni sadržaj umetničkog rada.

– Mislim da publika igra bitnu ulogu u društvu i da umetnička scena takođe zavisi od svoje publike. Samim tim, ideja interaktivnosti je nastala kao pokušaj da se publika iz konvencionalnog i pasivnog sagledavanja rada istupi i uspostavi direktan odnos sa radom. “Prostor Odraza” propituje ulogu pojedinca u društvu i prisustvo publike u instalaciji govori o tome da taj rad ne postoji bez svog posetioca – pojašnjava za 24sedam umetnica.

Promo/Lidija Antonović

Izložba se rodila kao potreba za spoznajom samog sebe, mogućnosti da se pogledaš u ogledalo i da u toku dana izdvojiš nekoliko minuta za sebe.

– Pojedini posetioci imali su utisak da ne mogu da se gledaju duže od tri sekunde u ogledalu, dok su neki primetili da im je prijatno da se posmatraju. Ja lično, iako se ovaj rad izlaže treći put, ne osećam se skroz prijatno dok slušam zvučni zapis i indikacije koje se spominju – kaže ona.

Promo/Lidija Antonović

Jedna devojka je imala potrebu da uđe u instalaciju četiri puta, dodaje umetnica.

– Sedela je unutra pola sata, dok nije poslednji put, kad je izašla iz nje, rekla: “U redu, sad sam se posvađala s ‘Prostorom Odraza’ i sad sam mirna.“ Dok na primer, jedan momak kad je došao na izložbu sa drugaricom, na pola zvučnog zapisa izašao iz instalacije sa željom da ipak, dođe neki drugi put, sam, kada ne bude nikog u prostoriji – priseća se Matović, ističući da su utisci veoma različiti, kao i da je to čar samog rada.

Promo/Lidija Antonović

Na pitanje da li je uspela da spozna sebe, Matović smatra da je to stalni proces.

– Ono što sam tokom nastanka rada spoznala je da su bitni elementi shvatanja svog bića, ali mislim da je to ipak duži put razumevanja sebe i svoje okoline. Teško dopuštam sebi da budem u vremenu prisutna. Koliko god se trudila, uvek su mi preokupirane misli i uvek se nešto dešava, tako da se sve emocije i doživljaji nakupljaju – zaključila je sagovornica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike